suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Kasvihuonetuotannon tuki

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Tuki maksetaan tuotannonalan perusteella lämmitetyissä (väh.300 m2) kasvihuoneissa tapahtuvalle tuotannolle.

Puutarhatukien tarkoituksena on tukea kotimaista tuotantoa sekä taata tuotettujen elintarvikkeiden laatu ja riittävyys.

Tuki on koko maassa maksettava kansallinen tuki. Tukialueilla A ja B (Lappeenranta - Tampere - Porin linjan eteläpuolella)tukea maksetaan Etelä-Suomen kansallisena tukena, jolloin myös kasvihuoneen on sijaittava tukialueella A tai B. Vastaavasti tukialueella C tuki (Lappeenranta - Tampere - Pori linjan pohjoispuolella) on pohjoista tukea ja maksetaan vain niille kasvihuonealoille, jotka sijaitsevat C -alueella.

Toimi näin

Tukea voit hakea alkukevään (yleensä helmikuussa) aikana erillisellä haulla(lomake 109). Tuki myönnetään Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen ELY -keskuksissa sekä Ahvenanmaan valtiovirastosta.

Sinun tulee varmistaa, että tiedot tilastasi ja asiointioikeuksista ovat kunnossa. Asiointioikeuksia voit päivittää (lomake 457) tai uutena hakijana ilmoitat tietosi (Lomake 456) kuntaan.

Tuki maksetaan sinulle tuenhakuvuonna kaksi kertaa; ennakkoerä huhtikuussa (60 %) ja lopullinen erä lokakuussa (40 %).

Pohjanmaan ELY -keskuksen kautta haetaan ja maksetaan oman alueen lisäksi seuraavista toiminta-alueista; Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin alueelta.

Varsinais-Suomen ELY -keskuksen kautta haetaan ja maksetaan oman alueen lisäksi myös seuraavista toiminta-alueista; Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Satakunnan, Kaakkois-Suomen, Pirkanmaan, Hämeen ja Etelä-Savon alueelta.

Ahvenanmaan valtionvirasto hoitaa Ahvenanmaan alueen.

Tukea voit hakea joko sähköisesti Vipu -järjestelmän kautta tai paperihakemuksella(lomake 109) liitteineen. VIPU -järjestelmän kautta hoidetaan viljelijän verkkoasioinnit ja tietoa lisää siitä saat kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselta.

Kenelle ja millä ehdoin

Sinun tulee olla vähintään 18- vuotias ja itse harjoittaa puutarhataloutta. Yhteisö ei kuulu ikävaatimuksen piiriin, jos hakijana on julkisoikeudellinen yhteisö, kuten esim. vankila- tai koulutila. Hallinnan muutoksista sinun tulee ilmoittaa välittömästi kirjallisella ilmoituksella ja tuki maksetaan aina sille, jonka hallinnassa kasvihuone on 15.5. kuluvaa vuotta.

Viljelypinta-alan tulee olla suuruudeltaan vähintään 300 m2.

Tukea voit saada seuraavien kasvien viljelyyn; tomaatti, kasvihuonekurkku, avomaankurkku, salaatti (Lactuca sativa ja Cichorium -lajit), lehtitilli, persilja, paprika, kiinankaali, leikkokukat, leikkovihreä, ryhmäkasvit ja sisätiloihin tarkoitetut ruukussa viljeltävät koristekasvit.

Viljelykauden pituus voi olla lyhyt (2-7 kk) tai pitkä (yli 7 kk). Myönnettävä tuki määräytyy sinulle myös sen mukaan, sillä korkeampaa tukea myönnetään, pitkän viljelykauden viljelylle. Sinun tulee myös huomioida, että kaikkia ed. mainittuja kasveja ei voi viljellä pitkän kauden mukaan ja tästä lähemmin tietoa saat hakuohjeesta.

Kasvihuoneiden tulee täyttää niille asetetut vaatimukset ja viljelykautta koskevat tarvittavat tekniset vaatimukset niin lyhyen kuin pitkän kauden mukaan. Lähempiä tietoja saat hakuohjeesta.

Mikäli sinulle tulee muutoksia viljelykauden aikana; viljeltävän pinta-alaan, kasvien viljelyn, viljelykauden pituuteen tai kasvihuoneen rakenteen suhteen. Sinun on ilmoitettava muutoksesta viipymättä Pohjanmaan tai Varsinais-Suomen ELY keskukseen tai Ahvenanmaalla valtionvirastoon. Muutoksilla saattaa olla vaikutusta myönnettävään tukeen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Ruokavirasto
Muut vastuuorganisaatiotElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaRuokavirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 30.9.2020