suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siilinjärven kunta

Kansalaisopisto

  • Palvelu
  • Siilinjärvi
  • Julkinen palvelu

Siilinjärven kansalaisopisto on vapaata sivistystyötä tekevä oppilaitos, jota ylläpitää Siilinjärven kunta. Koulutustarjonta painottuu taideaineisiin, kädentaitoaineisiin, musiikkiin, kieliin, liikuntaan ja hyvinvointia edistäviin aineisiin sekä tietotekniikkaan.

Kansalaisopisto on pääsääntöisesti yli 16-vuotiaille tarkoitettu oppilaitos. Kurssit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille kuntarajoista ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Aikuisopetuksen lisäksi opisto ylläpitää lapsille ja nuorille tarkoitettua taidekoulua, jossa oppiaineina ovat kuvataide, käsityötaide, musiikki ja tanssi. Opetus on taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta. Tämän lisäksi lapset voivat opiskella musiikkia muissakin, kaikille avoimissa musiikkiryhmissä. Opistolla on tarjolla myös aikuisten ja lapsen yhteisiä perhekursseja. Oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille on tarjolla Suomen kielen ja kulttuurin koulutusta.

Kansalaisopiston kurssit voivat olla joko koko lukuvuoden kestäviä tai lyhytkursseja. Kursseja on niin päiväaikaan, arki-iltaisin kuin viikonloppuisinkin. Kurssit ovat maksullisia ja niille tulee ilmoittautua ennakkoon. Kansalaisopiston järjestämät luennot ovat sen sijaan ilmaisia ja niille ei tarvitse ilmoittautua.

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Kursseille pääsy edellyttää ilmoittautumista kurssille ennakkoon joko netissä tai puhelimitse. Kurssit ovat pääsääntöisesti maksullisia. Kurssilla opiskelu edellyttää kurssimaksun maksamista.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Palvelu on maksullinen.

Kurssit on pääosin hinnoiteltu tuntimääräperusteisesti. Alennuksia kurssimaksuista voivat saada eläkeläiset ja työttömät. Kurssimaksut laskutetaan kurssin alkamisen jälkeen. Koko lukuvuoden kursseista laskutetaan syys- ja kevätkaudet erikseen. Kurssimaksuja voi maksaa työnantajan tarjoamalla liikunta/tykyetuudella.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiilinjärven kunta
Palvelusta vastaaSiilinjärven kunta
Alue Siilinjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siilinjärven kunta
Päivitetty: 4.6.2020