suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Kansalaisopisto

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jyväskylän kansalaisopisto on yleissivistävä oppilaitos. Opetus on tarkoitettu ensisijaisesti 16 vuotta täyttäneille, mutta muodollista ala- tai yläikärajaa ei ole. Vastuualueeseemme kuuluvat aikuiskoulutus ja taiteen perusopetus. Ohjelmaamme kuuluu kursseja niin aikuisille, lapsille, aikuinen ja lapsi -pareille, ikäihmisille kuin eritysryhmille. Kaikki ovat tervetulleita opiskelemaan pohjakoulutuksesta, iästä ja kotikunnasta riippumatta.

Lisäksi kansalaisopisto järjestää tilauskoulutusta, jossa pääpaino on maahanmuuttajille suunnatussa työvoimakoulutuksessa. Koulutuksen rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ja siihen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta. Kotipaikkakunnalla ei ole merkitystä opiskelun kannalta.

Kansalaisopisto kuuluu Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Jyväskylän kansalaisopistosta ostavat opistopalvelut myös Luhangan, Muuramen ja Uuraisten kunnat.

- - - -

Lasten ja nuorten taiteen perusopetus Jyväskylän kansalaisopistossa

Jyväskylän kansalaisopiston lasten ja nuorten taiteen perusopetus tarjoaa opetusta kuvataiteen, musiikin, sanataiteen ja teatteritaiteen yleisen oppimäärän mukaan sekä arkkitehtuurin ja kuvataiteen opetusta laajan oppimäärän mukaan. Taiteen perusopetus antaa mahdollisuuden opiskella pitkäkestoisesti ja tavoitteellisesti.

Opetuspisteitä löytyy taiteenalasta ja ikäryhmästä riippuen Tikkakoskelta, Palokasta, Jyskästä, Vaajakoskelta, keskustasta, Keljonkankaalta, Huhtasuolta ja Korpilahdelta sekä laajan oppimäärän osalta kuvataidekoulusta, Kauppakatu 12.

Lapsi ja nuori voi aloittaa taideharrastuksen missä tahansa ikävaiheessa. Musiikkia voi opiskella myös yksilöopetuksessa. Teemme taiteen perusopetuksessa yhteistyötä niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin mm. järjestämällä yhteisiä taideleirejä ja tapahtumia. Lapsille ja nuorille järjestetään myös lyhytkursseja eri taiteen aloilta.

HUOM. Taiteen perusopetuksen hakuaika on vuosittain 1.4.–15.5. Vapaiksi jääneille oppilaspaikoille voi ilmoittautua 1.7. lähtien kansalaisopiston verkkosivujen kautta tai puhelimitse.

Lisätietoja lasten ja nuorten taiteen perusopetuksesta:

opistosihteeri Pirjo Linna, p. 014 266 4079, laajan oppimäärän osalta (arkkitehtuuri, kuvataide) opistosihteeri Mervi Kinnunen, p. 014 266 4050

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Palvelu on maksullinen.

Kurssimaksut ovat nähtävissä opinto-ohjelmassa internetissä sekä opiston painetussa esitteessä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Jyväskylä, Luhanka, Muurame, Uurainen
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 15.5.2020