suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oikeusministeriö

Kansalaisaloitteen kannattaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kansalaisaloitteella voi ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan lain kumoamista.

Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi kannattaa vireillepantuja kansalaisaloitteita. Kansalaisaloite antaa kansalaisille mahdollisuuden saada lakialoitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloitteella voi ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan lain kumoamista.

Jos aloite saa kuuden kuukauden kuluessa vireillepanosta vähintään 50 000 Väestörekisterikeskuksen vahvistamaa kannatusilmoitusta, aloitteen edustaja voi toimittaa aloitteen eduskunnan käsittelyyn.

Annettua kannatusilmoitusta ei ole mahdollista peruuttaa.

Toimi näin

Kansalainen voi selata vireillä olevia aloitteita verkossa Kansalaisaloite.fissä. Kansalaisaloite.fihin luoduille aloitteille voi antaa kannatusilmoituksen tunnistautumalla sähköisesti.

Kannatusilmoituksen voi antaa myös paperilla, jos kyseisen kansalaisaloitteen vireillepanija kerää paperisia kannatusilmoituksia. Paperinen kannatusilmoitus tulee tehdä oikeusministeriön vahvistamalle lomakekaavalle. Paperista kannatusilmoitusta voi tiedustella aloitteen vastuuhenkilöiltä.

Kannatusilmoituksen voi antaa verkossa myös vireillepanijan järjestämässä verkkopalvelussa, jos vireillepanija on sellaisen vaihtoehdon järjestänyt. Tästä mahdollisuudesta voi tiedustella aloitteen vastuuhenkilöiltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisaloitetta voi kannattaa kuka tahansa äänioikeutettu Suomen kansalainen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOikeusministeriö
Palvelusta vastaaOikeusministeriö
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Oikeusministeriö
Päivitetty: 1.7.2020