suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oikeusministeriö

Kansalaisaloitteen kannattaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Voit kannattaa kansalaisaloitetta, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden saada lakialoitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloitteella voi ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai olemassa olevan lain kumoamista.

Jos aloite saa kuuden kuukauden kuluessa vireillepanosta vähintään 50 000 digi- ja väestötietoviraston vahvistamaa kannatusilmoitusta, aloitteen edustaja voi ...

Toimi näin

Selaa vireillä olevia aloitteita verkossa Kansalaisaloite.fissä. Anna kannatusilmoitus Kansalaisaloite.fihin luoduille aloitteille tunnistautumalla sähköisesti.

Voit antaa kannatusilmoituksen myös paperilla, jos kyseisen kansalaisaloitteen vireillepanija kerää paperisia kannatusilmoituksia. Paperinen kannatusilmoitus tulee tehdä oikeusministeriön vahvistamalle lomakekaavalle. Sellaista voi tiedustella aloitteen vastuuhenkilöiltä.

Voit antaa kannatusilmoituksen myös vireillepanijan järjestämässä verkkopalvelussa, jos vireillepanija on sellaisen vaihtoehdon järjestänyt. Tästä mahdollisuudesta voi tiedustella aloitteen vastuuhenkilöiltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisaloitetta voi kannattaa kuka tahansa äänioikeutettu Suomen kansalainen.

Palvelun toteuttaa

Oikeusministeriö

Palvelusta vastaa

Oikeusministeriö
Tekstistä vastaa: Oikeusministeriö
Päivitetty: 27.7.2022