suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siviilipalveluskeskus

Kaksoiskansalaisen vapauttaminen siviilipalveluksesta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos sinulla on Suomen kansalaisuuden lisäksi toisen valtion kansalaisuus voit hakea vapautusta siviilipalveluksen suorittamiselle.

Toimi näin

Jos vapauttamishakemuksesi peruste on toisessa valtiossa suoritettu palvelus, lähetät Siviilipalveluskeskukseen vapaamuotoisen hakemuksesi lisäksi selvityksen kansalaisuuksistasi sekä todisteen siitä, että olet suorittanut asevelvollisen rauhanaikaiseen palvelusvelvollisuuteen kuuluvaa palvelusta vähintään neljä kuukautta.

Jos vapauttamishakemuksesi peruste on toisen valtion kansalaisuus, mutta et ole suorittanut palvelusta sanotussa valtiossa, lähetät Siviilipalveluskeskukseen vapaamuotoisen hakemuksesi sekä selvityksen kansalaisuuksistasi lisäksi todisteet siitä,

  • että sinulla ei ole asuinpaikkaa Suomessa
  • että sinulla ei ole tosiasiallisia siteitä Suomeen perheen, opiskelun, toimeentulon taikka muiden henkilökohtaisten asioiden osalta

Vapautusanomuksien käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.

Kenelle ja millä ehdoin

Vapautusta siviilipalveluksen suorittamiselle toisessa valtiossa suoritetun palveluksen perusteella myönnetään rauhan aikana kokonaan tai osittain. Vapautuksen edellytyksenä on, että sinulla on myös toisen kuin Suomen valtion kansalaisuus, ja että olet suorittanut sanotussa valtiossa asevelvollisen rauhanaikaiseen palvelusvelvollisuuteen kuuluvaa palvelusta vähintään neljä kuukautta.

Vapautusta siviilipalveluksen suorittamiselle rauhan aikana toisen valtion kansalaisuuden perusteella myönnetään, jos sinulla on myös toisen kuin Suomen valtion kansalaisuus. Edellytyksenä on, että et asu Suomessa eikä sinulla ole siteitä Suomeen. Jos vapauttamisen edellytyksissä tapahtuu olennainen muutos sen takia, että muutat asumaan Suomeen ennen sen vuoden loppua, jona täytät 30 vuotta, päätös voidaan peruuttaa ja sinut määrätään siviilipalvelukseen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiviilipalveluskeskus
Palvelusta vastaaSiviilipalveluskeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Siviilipalveluskeskus
Päivitetty: 13.4.2021