suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki

Joustava perusopetus (JOPO)

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Joustavassa perusopetuksessa (JOPO) opiskellaan sekä koulussa että työpaikalla. Työssäoppiminen on tärkeä osa opiskelua. Opiskeluun kuuluu myös opintokäyntejä, retkiä ja leirikouluja. Luokassa työskentelee opettajan lisäksi nuoriso-ohjaaja. Ryhmässä on korkeintaan 10 oppilasta.

Hakija täyttää hakulomakkeen, jonka liitteeksi tarvitaan oppilashuoltohenkilöstön suositus sekä mahdollinen todistus TET-harjoittelusta tai muusta työkokemuksesta. Hakemus toimitetaan omaan kouluun.

Kaikki hakijat haastatellaan ja oppilasvalinnoista päättää perusopetuksen aluepäällikkö.

Lisätietoa saa omasta koulusta esimerkiksi koulukuraattorilta tai erityisopettajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Joustavaan perusopetukseen voi hakea vähintään 14 vuotias 7.–9. -luokkalainen, joka on mahdollisesti jäämässä ilman päättötodistusta tai syrjäytymässä jatkokoulutuksesta. Hakijalla on oltava peruskoulua jäljellä vähintään yksi vuosi.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Joustava perusopetus (JOPO) tukee yläkoulun eli 7.— 9. luokkien oppilaita, jotka ovat vaarassa jäädä ilman perusopetuksen päättötodistusta. Joustavassa perusopetuksessa korostuvat toiminnallisuus, erilaisten oppimisympäristöjen käyttö ja työssäoppiminen.

Joustavan perusopetuksen järjestämiseen osallistuvat peruskoulujen lisäksi kuntien nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimi sekä ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja nuorten työpajat. Opetus järjestetään ryhmämuotoisena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaKasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 10.8.2022