suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Jätteiden keräys ja vastaanotto

  • Palvelu
  • 16 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kunnalliset jätehuoltopalvelut hoitaa kuntien yhteinen jäteyhtiö, Jätekukko Oy, 16 kunnan alueella. Jätekukon palveluihin kuuluvat keskitetysti kilpailutetut jätekuljetus- ja jäteastiapalvelut, jätteiden käsittely, paikallisesti palvelevat lajitteluasemat ja Kuopion jätekeskus. Hyötyjätteiden keräykseen on järjestetty ekopisteitä kotitalouksien käyttöön sekä Jätekukon että valtakunnallisesti pakkausjätteiden keräystä hoitavan Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimesta. Jätekukko tiedottaa jätehuoltopalveluista ja tarjoaa jätehuollon palveluneuvontaa.

Jätehuoltoviranomaisen palvelut hoitaa Savo-Pielisen jätelautakunta. Jätelautakunta päättää mm. jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja siitä, millainen jätehuollon palvelutaso kuntalaisille tarjotaan. Jätelautakunta myös seuraa kiinteistöjen liittymistä järjestettyyn jätehuoltoon ja tiedottaa liittymisvelvoitteesta. Jätelautakunta käsittelee asukkaiden jätehuoltomääräyksiä tai jätemaksuja koskevat hakemukset.

Jätehuollon valvonnasta vastaavat kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset. Ympäristönsuojeluviranomaiset valvovat esimerkiksi jätteiden käsittelyn ja kuljetusten asianmukaisuutta sekä roskaamiskiellon toteutumista.

Toimi näin

Asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjen on kuuluttava kunnan järjestämän jätehuollon piiriin. Jätekukkoon voit olla yhteydessä, kun haluat liittyä järjestettyyn jätehuoltoon, haluat muutoksia omiin jätehuoltopalveluihin tai tarvitset tietoa jätehuoltopalveluista. Jätekukolta saat myös neuvontaa jätteiden lajitteluun ja käsittelyyn sekä jätemaksuihin liittyen.

Savo-Pielisen jätelautakuntaan voit olla yhteydessä, kun haluat tietoa jätehuoltomääräyksistä ja jätemaksujen perusteista. Jätelautakuntaan voit olla yhteydessä myös silloin, jos kiinteistösi on käyttökelvoton tai sen käyttö on estynyt, eikä jätehuoltopalveluille ole tarvetta.

Kuntasi ympäristönsuojeluviranomaiseen voit olla yhteydessä, kun haluat ilmoittaa epäasianmukaisesta jätteiden käsittelystä tai roskaantumisesta, johon tulisi puuttua. Kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset antavat myös osaltaan neuvoja asianmukaisesta jätehuollon järjestämisestä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunnalliset jätehuoltopalvelut tarjotaan kaikille alueen asukkaille ja vapaa-ajan asukkaille.

Palvelu on maksullinen.

Jätehuoltopalveluista laskutetaan Savo-Pielisen jätelautakunnan hyväksymän jätetaksan mukaiset maksut (perusmaksut ja järjestetyn jätehuollon maksut). Jätekukko hoitaa jätemaksujen laskutuksen. Jätehuollon neuvonta ja osa jätehuollon palveluverkostosta, kuten vaarallisten jätteiden keräys ja ekopisteet, ovat kotitalouksien käytössä ilman erillistä veloitusta. Nämä palvelut katetaan perusmaksulla.

Tausta ja lainsäädäntö

Jokainen, joka tuottaa jätettä, on jätelain mukaan velvollinen huolehtimaan jätteistään asianmukaisesti. Mahdollisimman suuri osa jätteestä tulee lain mukaan lajitella ja kierrättää tai käyttää muuten hyödyksi.

Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon järjestämisestä vastaa kunta. Osan jätteistä asukkaat voivat viedä kiinteistön omiin jäteastioihin, ja osa jätteistä tulee viedä alueelliseen keräys- tai vastaanottopaikkaan. Kunnan on järjestettävä myös vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely.

Eräiden jätteiden, kuten sähkö- ja elektroniikkaromun, akkujen ja paristojen, pakkausjätteiden, paperijätteiden ja ajoneuvojen renkaiden alueellisesta vastaanotosta vastaavat niiden valmistajat ja maahantuojat, joiden järjestämiin vastaanottopaikkoihin jätteitä voi toimittaa.

Perustiedot

Palvelusta vastaaJätekukko Oy
Muut vastuuorganisaatiotSuonenjoen kaupunki, Rautavaaran kunta, Nurmeksen kaupunki, Siilinjärven kunta, Kaavin kunta, Lieksan kaupunki, Konneveden kunta, Juuan kunta, Tervon kunta, Rautalammin kunta, Vesannon kunta, Valtimon kunta, Tuusniemen kunta, Outokummun kaupunki, Pieksämäen kaupunki
Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Alue Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Valtimo, Vesanto
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 13.5.2019