suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Joensuun kaupunki

Jätteiden keräys ja vastaanotto

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon järjestämisestä vastaa lainsäädännön perusteella kunta. Joensuussa sekä Ilomantsissa, Kontiolahdella, Liperissä ja Polvijärvellä pääosan kotitalouksien jätehuoltopalveluista järjestää kuntien yhteinen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Kiinteistön haltijan on luovutettava kunnan jätehuoltojärjestelmään jätteet, joille kunta on järjestänyt keräyksen.

Puhas järjestää poltettavan jätteen eli sekalaisen talousjätteen ja biojätteen keräyksen ja kuljetuksen asuinkiinteistöiltä asianmukaiseen käsittelyyn. Jätekeskuksessa (Joensuu) ja jäteasemilla (Ilomantsi, Kontiolahti, Polvijärvi) otetaan vastaan isompia jäte-eriä sekä jätteitä, joita ei saa laittaa poltettavan jätteen joukkoon. Vaarallisia jätteitä ja sähkölaiteromua kerätään lisäksi erillisissä vastaanottopaikoissa sekä taajamissa ja kylillä aika ajoin kiertävään keräysautoon. Ekopisteillä kerätään pakkausjätteitä ja keräyspaperia kierrätykseen toimitettavaksi. Ekopisteitä ylläpitävät Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy sekä Puhas Oy. Jätepalvelut ovat viiden kunnan toimialueen vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden käytettävissä kuntarajoista riippumatta.

Eräille jätteille, kuten sähkö- ja elektroniikkaromulle, paristoille ja akuille, keräyspaperille sekä ajoneuvojen renkaille, tuotteiden valmistajat ja maahantuojat ovat järjestäneet vastaanottopaikkoja, joihin nämä jätteet voi toimittaa maksutta.

Osasta jätepalveluista, kuten ekopisteiden käytöstä ja vaarallisten jätteiden vastaanotosta, ei peritä erillistä käyttäjäkohtaista maksua.

Toimi näin

Ota yhteys Puhakseen, kun haluat liittyä kunnan jätehuoltoon tai tarvitset tietoa jätepalveluista. Puhaksen internetsivuilta löydät jäteasemien aukioloajat ja ohjeet asiointiin, kiertävien keräysautojen aikataulut, ekopisteiden sijainnit ja lajitteluohjeita.

www.puhas.fi

Puhas asiakaspalvelu (arkisin klo 8–16): 013 – 318 198

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Maksut perustuvat Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätetaksaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Jokainen, joka tuottaa jätettä, on jätelain mukaan velvollinen huolehtimaan jätteistään asianmukaisesti. Mahdollisimman suuri osa jätteestä tulee lain mukaan lajitella ja kierrättää tai käyttää muuten hyödyksi.

Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon järjestämisestä vastaa kunta. Osan jätteistä asukkaat voivat viedä kiinteistön omiin jäteastioihin, ja osa jätteistä tulee viedä alueelliseen keräys- tai vastaanottopaikkaan. Kunnan on järjestettävä myös vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely.

Tiettyjen jätteiden, kuten sähkö- ja elektroniikkaromun, akkujen ja paristojen, pakkausjätteiden, paperijätteiden ja ajoneuvojen renkaiden, alueellisesta vastaanotosta vastaavat niiden valmistajat ja maahantuojat, joiden järjestämiin vastaanottopaikkoihin jätteitä voi toimittaa.

Perustiedot

Palvelusta vastaaJoensuun kaupunki
Alue Ilomantsi, Joensuu, Kontiolahti, Liperi, Polvijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Joensuun kaupunki
Päivitetty: 27.12.2019