suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Jätteenkuljetus

  • Palvelu
  • 15 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuntien jäteyhtiö Jätekukko on kilpailuttanut keskitetysti asukkaita varten seka- ja hyötyjätteiden kuljetukset. Sekajätteen kuljetukset hoidetaan sekajätteen kuljetusalueella ja lisämaksusta tämän alueen ulkopuolellakin niissä paikoissa, joihin jäteautolla voidaan liikennöidä. Hyötyjätteiden eli biojätteen, muovi-, kartonki- ja lasipakkausten sekä metallin kuljetus on järjestetty kaikkiin vähintään 300 asukkaan taajamiin ja erikseen määritellylle hyötyjätteiden kuljetusalueelle.

Jätekukko toimittaa kotitalouksille sekä kunnallisen hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöille jätteen keräykseen veloituksetta 140-660 litran jäteastiat. Asukkaat voivat käyttää kiinteistökohtaista jäteastiaa, jolle on järjestettävä kunnallisten jätehuoltomääräysten mukainen paikka, josta jätteenkuljettajat voivat noutaa jätteen. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää lähikiinteistöjen kesken yhteistä jäteastiaa (kimppa). Jäteastiat on tyhjennettävä jätehuoltomääräysten mukaisella tyhjennysvälillä.

Jos kiinteistöllä ei ole sekajätteen keräykselle omaa kiinteistökohtaista jäteastiaa tai useamman kiinteistön yhteistä jäteastiaa eli kimppaa, Jätekukko järjestää jätteen keräyksen ja kuljetuksen sekajätteelle aluekeräyspisteissä. Jätekukko järjestää tarvittaessa asiakkaille myös isokokoisten jäte-esineiden ja isojen jätemäärien noutopalvelua (Noutokukko) ja lavapalvelua (Lavakukko).

Saostus- ja umpikaivolietteillä on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus, jossa kiinteistöjen haltijat tekevät sopimuksen jätteen kuljetuksesta suoraan lietteitä kuljettavan yrityksen kanssa. Tällaisen yrityksen on oltava merkittynä jätehuoltorekisteriin.

Toimi näin

Sekajätteen ja hyötyjätteiden kuljetuspalvelut tilataan kunnalliselta jäteyhtiöltä Jätekukolta. Saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetuspalvelut tilataan jätehuoltorekisteriin merkityiltä kuljetusyrityksiltä. Jätekukolta saa tietoa myös näistä yrityksistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Jäteastian tyhjennyksistä, aluekeräyspisteen käytöstä ja isokokoisten jätteiden noutopalvelusta laskutetaan Savo-Pielisen jätelautakunnan hyväksymän jätetaksan mukaiset jätemaksut. Jätekukko laskuttaa palvelut asiakkaalta.

Saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetusten maksut perustuvat kuljetusyritysten hintoihin. Lietteiden käsittelystä laskutetaan Savo-Pielisen jätelautakunnan hyväksymän taksan mukaiset maksut, jotka Jätekukko laskuttaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiinteistön haltijan on järjestettävä jätteiden vastaanottopaikka, josta jätteenkuljettajat voivat noutaa jätteen. Vastaanottopaikka eli jäteastia voi olla yhden tai useamman kiinteistön yhteinen (ns. kimppa). Omakotitalon sekajäteastian tyhjennys tapahtuu tyypillisesti kahden viikon välein. Mikäli kiinteistö lajittelee jätteitä kierrätykseen ja esim. kompostoi biojätteitä, tyhjennysväliä voi tarvittaessa harventaa jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Jätteenkuljetus voi olla joko kunnan järjestämä, jolloin kunnan jätelaitos kilpailuttaa jätteenkuljetusyrityksen kiinteistöille, tai kiinteistönhaltijan järjestämä, jolloin jätteen haltija tilaa kuljetuksen itse joltakin alueella toimivalta jätteenkuljetusyritykseltä. Kunnan jätehuoltoviranomainen on päättänyt kunnan alueella käytössä olevan kuljetusjärjestelmän.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJätekukko Oy
Muut vastuuorganisaatiotRautalammin kunta, Tervon kunta, Rautavaaran kunta, Suonenjoen kaupunki, Siilinjärven kunta, Tuusniemi, Lieksan kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Outokummun kaupunki, Nurmeksen kaupunki, Vesannon kunta, Konneveden kunta, Juuan kunta, Kaavin kunta
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Vesanto
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 27.5.2021