suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Iisalmen kaupunki

Jätteenkuljetus

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kiinteistösi jätehuollon käytännön järjestäminen riippuu siitä, että asutko omakotitalossa vai taloyhtiössä. Jätelain mukaan kaikkien vakituisesti asuttujen ja vapaa-ajan kiinteistöjen on oltava järjestetyn jätehuollon piirissä. Näin ollen siis myös vapaa-ajanasuntojen osalta tulee laatia sopimus sekajäteastian tyhjennyksestä jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Kiinteistön jätehuoltoa ei ole nykyään mahdollista järjestää pelkästään erikseen tehtävästä tilaustyhjennyksestä vain silloin, kun astia tulee täyteen. Ylä-Savon alueen jätehuoltomääräysten mukaisesti sekajäteastia tulee tyhjentää säännöllisen tyhjennysvälin mukaan. Jokaisella asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöllä tulee olla jonkin jätteenkuljetusyrityksen kanssa voimassa oleva palvelusopimus joko oman, tai muiden kiinteistöjen kanssa yhteiskäytössä olevan jäteastian säännöllisestä tyhjennyksestä. Säännöllisten ja riittävän tiheiden tyhjennysvälien avulla varmistetaan että jätehuolto toimii logistisesti tehokkaasti, eikä jätteistä aiheudu esim. haju- ja hygieniahaittoja.

Jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön haltija voi järjestää jätehuollon kahdella tavalla

  • omalla kiinteistökohtaisella sekajäteastialla
  • kimppa-astialla (lähikiinteistöjen yhteinen sekajäteastia)

Sekajäteastian tyhjennysvälin pituus on määritelty jätehuoltomääräyksissä ja se riippuu kolmesta asiasta

  1. asutko taajama- vai haja-asutusalueella
  2. vuodenajasta (kesä-talvi), ja
  3. kompostoitko biojätteesi vai et.

Kiinteistöllä, joka ei kompostoi biojätteitään, pisin tyhjennysväli on kesäaikaan 2 viikkoa riippumatta kiinteistön sijainnista.

Ylä-Savossa kannustamme biojätteen erittelyyn sekajätteestä. Biojäte sekajätteen joukossa aiheuttaa jätteenpolttolaitoksella hygieniahaittaa, laskee poltettavan jätteen lämpöarvoa ja vaikeuttaa sen paalaamista biojätteessä olevan kosteuden takia. Kompostori maksaa itsensä aikaa myöten takaisin, sillä kompostoivalla kiinteistöllä tyhjennyskertoja, ja tätä myötä niistä aiheutuvia kustannuksia, tulee vähemmän. Talviaikaan haja-asutusalueella sijaitsevalla kiinteistöllä, joka kompostoi biojätteensä lämpöeristetyllä kompostorilla, voi tyhjennysväli pisimmillään olla jopa 16 viikkoa.

Toimi näin

Jos et kompostoi biojätteitäsi, tulee sinun soitella käyttämäsi jätteenkuljetusyrityksen suuntaan ja muuttaa sekajäteastiasi tyhjennysväli kesäajaksi (viikot 18–40) pisimmillään 2 viikon pituiseksi. Mikäli kompostoit tai ryhdyt kompostoimaan biojätteesi, niin täytä ja lähetä kompostointi-ilmoitus jätehuoltolautakunnalle. Kompostoivalla kiinteistöllä tyhjennysväli on kesäaikaan pisimmillään taajamassa 4 viikkoa ja haja-asutusalueella 8 viikkoa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Jäteastioiden tyhjennystaksat riippuu jätteenkuljetusyritysten määrittelemistä hinnoista.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiinteistön haltijan on järjestettävä jätteiden vastaanottopaikka, josta jätteenkuljettajat voivat noutaa jätteen. Vastaanottopaikka eli jäteastia voi olla yhden tai useamman kiinteistön yhteinen (ns. kimppa). Omakotitalon sekajäteastian tyhjennys tapahtuu tyypillisesti kahden viikon välein. Mikäli kiinteistö lajittelee jätteitä kierrätykseen ja esim. kompostoi biojätteitä, tyhjennysväliä voi tarvittaessa harventaa jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Jätteenkuljetus voi olla joko kunnan järjestämä, jolloin kunnan jätelaitos kilpailuttaa jätteenkuljetusyrityksen kiinteistöille, tai kiinteistönhaltijan järjestämä, jolloin jätteen haltija tilaa kuljetuksen itse joltakin alueella toimivalta jätteenkuljetusyritykseltä. Kunnan jätehuoltoviranomainen on päättänyt kunnan alueella käytössä olevan kuljetusjärjestelmän.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaIisalmen kaupunki
Palvelusta vastaaIisalmen kaupunki
Alue Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi, Vieremä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Iisalmen kaupunki
Päivitetty: 27.10.2020