suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Jalometallituotteiden nimileima

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomen markkinoilla olevissa ja myyntiin tarkoitetuissa jalometallituotteissa tulee olla Tukesin rekisterissä oleva nimileima ja jalometallituotteen pitoisuuden kertova pitoisuusleima tai vaihtoehtoisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen tarkastusleima ja pitoisuusleima. Jalometallituotteen valmistaja, maahantuoja ja vähittäismyyjä vastaavat, että myynnissä olevassa tuotteessa on vähintään pakolliset leimat.

Aina nimileiman hakeminen ei ole välttämätöntä. Seuraavassa esimerkkejä poikkeustapauksista:

• yritys myy kevyitä jalometallituotteita; kulta-, platina- ja palladiumtuotteita, jotka painavat ALLE 1 g tai hopeatuotteita, jotka painavat ALLE 10 g,

• maahantuoduissa tuotteissa on CCM-leima (Common Control Mark),

• jalometallituote on tarkastusleimattu hyväksytyssä tarkastuslaitoksessa Euroopan unionin alueella ja täyttää Suomen säädösten vaatimukset,

• ulkomaisen jalometallituotteen valmistajan nimileima on rekisteröity Tukesissa.

Toimi näin

Nimileima-asiointi hoidetaan sähköisessä asiointipalvelussa. Siellä voit valita oikean lomakkeen asiointisi mukaisesti; oletko hakemassa nimileimaa, vahvistamassa nimileiman rekisteröintiä, siirtämässä nimileimaa toiselle yritykselle, lopettamassa nimileiman rekisteröintiä tai ilmoittamassa yhteystietojen muutoksista. Vain Yritysrekisteriin tai Kaupparekisteriin rekisteröity yritys voi hakea Tukesista käyttöönsä nimileimaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Nimileima on iso kirjain tai isojen kirjainten yhdistelmä. Nimileiman käyttöoikeus myönnetään vain yritykselle.

Nimileimanhaltijan tulee ilmoittaa yrityksessä tapahtuneista muutoksista Tukesiin. Tällaisia muutoksia ovat mm. yrityksen yhteystiedot, yrityksessä tapahtuneet muutokset (esim. yritysmuodon muutokset) ja yhteyshenkilön muuttuminen.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, on toiminnan luvan- tai ilmoituksenvaraisuus tai rekisteröintivelvollisuus selvitettävä erikseen vastuuviranomaiselta.

Palvelu on maksullinen.


Määräaika

Nimileiman käyttöoikeus on haettava ennen toiminnan aloittamista.

Käsittelyaika

Nimileimahakemuksen (täydellinen liitteineen) käsittelyaika on noin 1-2 vkoa. Aika-arvio edellyttää täydellisesti täytettyä hakemusta ja leimanäytettä.

Voimassaoloaika

Nimileima täytyy rekisteröidä uudelleen kolmen vuoden välein.

Perustiedot

Palvelusta vastaaTurvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Palvelun toteuttaaTurvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletruotsi, englanti, suomi
Tekstistä vastaa: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Päivitetty: 5.6.2019