suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Isyysasiat

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Helsingin kaupunki
Alue: Helsinki
Palvelun kielet: suomi, ruotsi, englanti

Lastenvalvojan tehtävänä on avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen.

Lapsen syntymän jälkeen lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyyden selvittämiseen.

Pääsääntöisesti vanhemmat asioivat yhdessä lastenvalvojalla, mutta äiti voi käynnistää isyyden selvittämisen myös yksin. Myös mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, voi käynnistää selvittämisen tunnustamalla isyytensä.

Isyyttä selvittäessään lastenvalvoja kuulee äitiä ja isäksi ehdolla olevaa miestä. Myös dna-tutkimukset ovat mahdollisia. Sekä äidin että miehen on lastenvalvojalla asioidessaan todistettava henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla (voimassa oleva henkilökortti tai passi).

Jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään, lastenvalvoja voi äidin pyynnöstä nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi tuomioistuimessa.


Kenelle ja millä ehdoin

Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten äidit tai vanhemmat.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.


Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki