suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Isyyden vahvistaminen tai kumoaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan vahvistaa tai todentaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi pitää selvittää ja vahvistaa.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, isyytesi vahvistetaan Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, isyytesi vahvistetaan Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen. Lastenvalvoja selvittää isyytesi ja sen jälkeen Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa sen.

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyys voidaan kumota Digi- ja väestötietovirastossa kahdessa tapauksessa sen jälkeen, kun lastenvalvoja on ensin selvittänyt isyyden.

  • Toinen mies voi tunnustaa avioliiton aikana syntyneen lapsen omaksi lapsekseen, kun äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Aviomiehen isyys kumoutuu samalla, kun Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyytensä tunnustaneen miehen isyyden.
  • Aviopari voi yhdessä pyytää lastenvalvojaa selvittämään isyyden, pyyntö pitää tehdä ennen kuin lapsi on kuusi kuukautta vanha. Jos aviomies ei DNA-tutkimuksen perusteella voi olla lapsen isä, aviopari voi yhdessä hakea aviomiehen isyyden kumoamista. Hakemus Digi- ja väestötietovirastolle pitää tehdä ennen kuin lapsi täyttää vuoden. Digi- ja väestötietovirasto ei voi kuitenkaan kumota isyyttä, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa.

Toimi näin

Isyyden vahvistaminen

  • Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla kunnan äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona, että olet lapsen isä. Sinun pitää tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa. Jos et ole tunnustanut isyyttäsi ennen lapsen syntymää, voit tunnustaa isyytesi lapsen syntymän jälkeen ilmoittamalla henkilökohtaisesti lastenvalvojalle, että olet lapsen isä.

Isyyden kumoaminen

  • Ennen kuin lapsen isyys voidaan kumota, pitää isyys selvittää lastenvalvojan luona.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenvalvojan pitää selvittää isyys ennen kuin Digi- ja väestötietovirasto voi vahvistaa tai kumota isyyden.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki hedelmöityshoidoista (1237/2006)

Valtioneuvoston asetus eräistä toimenpiteistä ja asiakirjoista isyysasioissa (1275/2015)

Oikeusministeriön asetus isyys- ja elatusasioissa käytettävistä lomakkeista (1474/2015)

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 10.3.2021