suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Influenssarokotukset

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sinun on mahdollista saada vuosittain kausi-influenssarokotus. Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa.

Aikuisille rokote voidaan antaa omalla sote-asemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote annetaan neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

Toimi näin

Jos kuulut riskiryhmään, influenssarokote on sinulle maksuton ja saat sen toimipisteestä, jossa asioit. Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä siihen sote-asemaan, jonka asiakas olet. Kun olet saanut reseptin, käy ostamassa rokote apteekista ja ota rokote mukaasi vastaanotolle. Koronarokotusta varten et tarvitse reseptiä.

Voit varata sote-asemallesi erillisen rokotusajan. Jos olet jo varannut sote-asemaltasi vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla saada myös rokotteen. Äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä rokotukset annetaan normaalien vastaanottojen yhteydessä tai muuten sovittuna ajankohtana.

Kun tulet rokotukselle, ota mukaan Kela-kortti. Rokottamisen helpottamiseksi sinun on hyvä pukea yllesi vaatteet, joissa saat olkavartesi helposti paljaaksi.

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla, jotta mahdolliset rokotusreaktiot voidaan huomata. Jos sinulla herää kysymyksiä saamastasi rokotuksesta, voit olla yhteydessä yksikköön, jossa sait rokotteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Rokottaminen on kaikille maksutonta, mutta itse rokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • raskaana olevat naiset
  • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat

Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 6.6.2023