suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan pelastuslaitos

Ilmoitus palo- tai onnettomuusvaarasta pelastusviranomaiselle

  • Lupa tai muu velvoite
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Viranomaisella on velvollisuus ilmoittaa havaitsemastaan palo- tai onnettomuusvaarasta alueen pelastusviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös kuntaa ja esimerkiksi tukiasumisesta tai hoitolaitostoiminnasta huolehtivia järjestäjiä.

Muilla henkilöillä ei ole laissa määrättyä velvollisuutta, mutta ilmoituksen teko on suositeltavaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos asunnossa tai kiinteistössä on palovaara tai muu onnettomuusriski, viranomaisilla sekä kunnan tai muun julkisyhteisön työntekijöillä on velvollisuus tehdä paloriski-ilmoitus pelastuslaitokselle. Muilla henkilöillä ei ole laissa määrättyä velvollisuutta, mutta ilmoituksen teko on suositeltavaa.

Ilmoitus pitää tehdä viipymättä. Salassapitosäännökset eivät estä ilmoituksen tekemistä. Ilmoituksen voi jättää myös nimettömänä.

Ilmoituksesta pitää käydä ilmi, mikä seikka asunnossa tai asukkaassa herättää huolen palo- tai onnettomuusvaarasta. Havainto voi liittyä esimerkiksi asunnon rakenteisiin, palovaroittimiin, lieteen, lämmitykseen, asunnon palojälkiin, asukkaan tupakointiin tai päihteidenkäyttöön.

Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPirkanmaan pelastuslaitos
Palvelusta vastaaPirkanmaan pelastuslaitos
Alue Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pälkäne, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 2.6.2020