suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keuruun kaupunki

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

  • Lupa tai muu velvoite
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Elintarvikehuoneisto on mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muu sisä- tai ulkotila, jossa säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi ravintolat, kaupat, kioskit ja leipomot.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta pitää tehdä ammattimaisesta elintarvikealan toiminnasta, joka ei ole alkutuotantoa tai joka ei vaadi elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi.

Elintarvikevalvonta kohdistuu elintarvikkeiden valmistukseen, pakkaamiseen, kuljetukseen, myyntiin, tarjoiluun ja mainontaan sekä alkutuotantoon. Elintarvikevalvonnan kohteina ovat mm. elintarvikkeiden tuotantotilat, elintarvikemyymälät, ravintolat, laitoskeittiöt, torit jne. Valvontaa suoritetaan elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisesti.

Toimi näin

Tee kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Kirjaa ilmoitukseen

  • yrityksesi nimi, kotikunta ja yhteystiedot
  • yrityksesi Y-tunnus tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
  • elintarvikehuoneistosi nimi ja käyntiosoite
  • elintarvikehuoneistossa harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
  • toiminnan arvioitu aloittamisajankohta
  • tieto pakollisesta omavalvontasuunnitelmasta.

Saat valvontaviranomaiselta todistuksen siitä, että elintarvikehuoneistosi kuuluu suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piiriin. Valvontaviranomainen tarkastaa laatimasi omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden valvonnan yhteydessä.

Yhteydenotto ennen toiminnan aloittamista alueen ympäristöterveystarkastajaan

Kenelle ja millä ehdoin

Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto täyttää elintarvikelain vaatimukset. Elintarvikehuoneisto ei esimerkiksi saa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Vaatimukset liittyvät elintarvikehuoneistoon tilana. Vaatimukset eivät koske toimijaa.

Jos toimija vaihtuu tai toiminta muuttuu, keskeytyy tai päättyy, toimijan tulee ilmoittaa siitä viivytyksettä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Jos toimija on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, ei toimijan tarvitse rekisteröityä Suomeen, jos se on rekisteröitynyt jo kotimaassaan. Tilapäiseksi toiminnaksi katsotaan alle puolen vuoden toiminta per vuosi.

Viranomaisvalvonnan rinnalla on vuodesta 1995 alkaen ollut omavalvonta. Lainsäädännön velvoittamana elintarvikealan toimijan tulee olla selvillä valmistamiensa tai tarjoilemiensa elintarvikkeiden mahdollisesti aiheuttamista riskeistä. Riskien hallintaa varten laaditaan toiminnan omavalvontasuunnitelma.

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo, että elintarvikealan toimijat noudattavat toiminnassaan laadittua omavalvontaohjelmaa.

Palvelu on maksullinen.

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelun maksutaksa


Määräaika

Ilmoitus on tehtävä viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.

Käsittelyaika

Kunnan valvontaviranomainen antaa todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta ja tekee ensimmäisen tarkastuksen 1–6 kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Toiminnan voi aloittaa, vaikka käsittely olisi kesken.

Voimassaoloaika

Ilmoitus on voimassa toistaiseksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Muut vastuuorganisaatiotKeurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Palvelusta vastaaKeuruun kaupunki
Alue Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Virrat
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keuruun kaupunki
Päivitetty: 23.9.2020