suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Alavuden kaupunki

Ilmoitus eläintenpidon pitopaikasta

 • Lupa tai muu velvoite
 • 2 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Tiettyjen eläinlajien pitäminen edellyttää, että toimija tekee ilmoituksen eläintenpitäjärekisteriin eläintenpitopaikasta.

Tällaisia eläimiä ovat

 • naudat
 • siat
 • lampaat
 • vuohet
 • siipikarja
 • mehiläiset
 • kimalaiset
 • turkiseläimet
 • kameli- ja hirvieläimet (paitsi porot)
 • hevoseläimet.

Eläintenpitäjärekisterin toiminnasta vastaa Ruokavirasto.

Velvoite tehdä ilmoitus eläintenpidon pitopaikasta koskee kaikkia eläintenpitäjiä, myös niitä, joilla ei ole maatilaa.

Toimi näin

Tee ilmoitus eläintenpitopaikasta kuntasi tai kuntayhtymäsi maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Se rekisteröi eläintenpitopaikkasi eläintenpitäjärekisteriin. Eläintenpitopaikkaasi liitetään siellä pidettävät eläinlajit ja niiden maksimimäärät.

Kun olet tehnyt ilmoituksen eläintenpidon pitopaikasta, tee erillinen ilmoitus eläintenpidosta.

Eläintenpitäjärekisterin sähköinen asiointipalvelu on suljettu tilapäisesti käytettävyyden parantamiseksi.

Kun sovellus on suljettuna, ilmoitukset ja muutokset tehdään seuraavasti:

Eläinten pitoon ja pitopaikkoihin liittyvät ilmoitukset: tee ilmoitus lomakkeella kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Haaskaruokintapaikkoihin liittyvät ilmoitukset: tee ilmoitus lomakkeella kunnaneläinlääkärille.

Ammattimainen tai laajamittainen seura- ja harrastuseläinten pito: tee ilmoitus lomakkeella aluehallintoviraston läänineläinlääkärille.

Pahoittelemme sovelluksen väliaikaisesta sulkemisesta aiheutuvaa haittaa. Asian etenemistä voi seurata Ruokavirasto.fi -sivustolla:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/elaintenpitajarekisteri/elaintenpitajarekisterin-asiointipalvelu-tullaan-tilapaisesti-sulkemaan/

Ilmoitukset voi muulloin tehdä sähköisen asioinnin kautta. Sähköisen asioinnin kautta voi myös päivittää aiemmin ilmoitettuja tietoja. Sovellus löytyy osoitteesta https://epr.ruokavirasto.fi. Sovellukseen kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla. Eläintenpitäjärekisterin asiointisovelluksessa voi asioida tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Asiointipalvelu toimii yleisimmillä selainohjelmilla, joista suositeltavaa on käyttää Edge, Firefox tai Google Chrome uusimpia selainversioita.

Kenelle ja millä ehdoin

Rekisteröinti voidaan tehdä, jos eläintenpitäjä on täyttänyt rekisteröintilomakkeeseen kaikki tarvittavat tiedot eikä eläintenpidolle ole esteitä.

Eläintenpitäjän on ilmoitettava eläintenpidon keskeyttämisestä tai lopettamisesta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon sijoittautuneelta elinkeinonharjoittajalta, joka tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, vaaditaan samat ilmoitukset kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.

Palvelu on maksuton.


Määräaika

Ilmoitus tulee tehdä sekä ennen toiminnan aloittamista että 30 vuorokauden sisällä eläintenpidon keskeytymisen tai lopettamisen jälkeen.

Voimassaoloaika

Rekisteröinti on voimassa, kunnes eläintenpito pitopaikassa ilmoitetaan päättyneeksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki eläintunnistusjärjestelmästä

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAlavuden kaupunki
Palvelusta vastaaAlavuden kaupunki
Alue Ähtäri, Alavus
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Alavuden kaupunki
Päivitetty: 24.6.2020