suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Ilmoitus biojätteen kompostoinnista

  • Lupa tai muu velvoite
  • 17 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää biojätettä, mutta tästä on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.

Jätehuoltoviranomainen kirjaa tiedot lakisääteiseen rekisteriin. Tieto kompostoinnin jatkumisesta ja tietoja koskevat olennaiset muutokset on päivitettävä rekisteriin vähintään viiden vuoden välein. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä pelkästä puutarhajätteen kompostoinnista.

Kompostointi-ilmoitus on voimassa määräajan. Mikäli kompostointi lopetetaan ennen määräaikaa, tulee siitä ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle.

Toimi näin

Kompostointia koskevat tiedot on annettava jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa biojätteen kompostoinnin aloittamisesta. Mikäli kompostointi lopetetaan, jätteen haltijan on ilmoitettava siitä kunnan jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa toiminnan lopettamisesta.

Jos samaa kompostoria käyttää useampi pientalo (ns. kimppakompostori), ilmoitus on tehtävä jokaisesta kiinteistöstä erikseen. Taloyhtiön kaikkien osakkaiden yhteisessä käytössä olevasta kompostorista tehdään vain yksi kompostointi-ilmoitus. Jos taloyhtiössä (esim. rivitalo) vain yksittäinen huoneisto kompostoi, ei tästä tarvitse tehdä ilmoitusta, jos kiinteistöllä on muutoin järjestetty biojätteen erilliskeräys.

Jos et ole varma, miten kompostointi-ilmoitus tehdään, ota yhteyttä jätehuoltoviranomaiseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Keittiössä syntyvä biojäte on kompostoitava kompostorissa,

  • joka on suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu,
  • josta ei pääse valumavesiä maaperään,
  • johon rottien ja muiden haittaeläinten pääsy on estetty (kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja),
  • joka on tarvittaessa lämpöeristetty ja
  • joka on riittävän suuri biojätteen määrään ja kompostoitumisen vaatimaan aikaan nähden.

Kompostori on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu roskaantumista eikä haittaa terveydelle, ympäristölle tai naapureille. Kompostoriin ei saa laittaa sellaisia jätteitä, jotka haittaavat kompostoitumista tai kompostimullan käyttöä.

Kompostia ei saa poistaa kompostorista ennen jätteiden maatumista. Kompostimulta hyödynnetään kiinteistöllä maanparannusaineena.

Palvelu on maksuton.


Määräaika

Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa biojätteen kompostoinnin aloittamisesta.

Voimassaoloaika

Tieto kompostoinnin jatkumisesta ja tietoja koskevat olennaiset muutokset on päivitettävä rekisteriin vähintään viiden vuoden välein.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlöjärven kaupunki, Virtain kaupunki, Pirkkalan kunta, Kangasalan kaupunki, Pälkäneen kunta, Mänttä-Vilppulan kaupunki, Hämeenkyrön kunta, Lempäälän kunta, Tampereen kaupunki, Juupajoen kunta, Sastamalan kaupunki, Vesilahden kunta, Ikaalisten kaupunki, Parkanon kaupunki, Oriveden kaupunki, Ruoveden kunta, Nokian kaupunki
Muut vastuuorganisaatiotOriveden kaupunki, Virtain kaupunki, Pälkäneen kunta, Lempäälän kunta, Vesilahden kunta, Nokian kaupunki, Ruoveden kunta, Hämeenkyrön kunta, Kangasalan kaupunki, Juupajoen kunta, Ylöjärven kaupunki, Ikaalisten kaupunki, Mänttä-Vilppulan kaupunki, Parkanon kaupunki, Sastamalan kaupunki, Pirkkalan kunta
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 16.5.2022