suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun hyvinvointialue

Ikäihmisten ympärivuorokautinen palveluasuminen

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Hoitokodit on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät enää pärjää kotiin annettavien erilaisten palveluiden turvin. Osa hoitokotien paikoista on lyhytaikaishoitopaikkoja, jotka on tarkoitettu pääasiassa omaishoitajien lakisääteisten vapaiden järjestämiseen.

Hoitokodeissa asuminen rinnastetaan kotona asumiseen ja asiakkaana voit saada Kelan maksamia etuuksia mm. asumistuki, hoitotuki ja korvaukset lä ...

Toimi näin

Kun tarvitset ympärivuorokautista hoitoa etkä pärjää kotiin annettavien palvelujen turvin, sinulle tehdään moniammatillinen palvelutarpeen arviointi. Arvioinnin tekee asiakasohjaaja yhdessä sinun ja omaisen sekä kotihoidon työntekijän kanssa. Jos tehdyn arvioinnin perusteella täytät ympärivuorokautisen hoitopaikan kriteerit, asiakasohjaaja tekee hoitopaikkahakemuksen. Pääsääntöisesti kotiin vietävät palvelut tulee olla maksimaalisesti käytössä ennen ympärivuorokautisen hoitopaikan saamista.

Asukaspäätökset tekee moniammatillinen työryhmä.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa paikassa voi asua, jos

  • hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta
  • hoitoa ja huolenpitoa ei ole mahdollista toteuttaa muuten.

Vammaisille henkilöille ympärivuorokautista palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluvat hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut vuorokaudenajasta riippumatta.

Asiakas voi kalustaa asuntonsa itse. Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun, joka määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Maksu sisältää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kuuluvat palvelut. Asiakas maksaa lisäksi lääkkeensä ja muut kulunsa (esim. hiusten leikkauksen). Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Palvelun toteuttaa

Kainuun hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Kainuun hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kainuun hyvinvointialue
Päivitetty: 20.1.2023