suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon hyvinvointialue

Ikääntyneiden ympärivuorokautinen asuminen

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ympärivuorokautinen asuminen on vaihtoehto silloin, kun asuminen esimerkiksi kotihoidon, perhehoidon tai yhteisöllisen asumisen avulla ei enää suju.

Ympärivuorokautinen asuminen voi sopia sinulle tai ikääntyneelle läheisellesi, jos tarve on asumisen lisäksi hoitoon ja huolenpitoon, valvontaan ja ohjaukseen kaikissa päivittäisissä toiminnoissa sekä jatkuvaan yöhoitoon. Henkilökunta on yötä päivää ...

Toimi näin

Mikäli olet tai läheisesi on kotihoidon asiakas, ota asumispalveluun hakeminen puheeksi hoitajan kanssa.

Voit myös ottaa yhteyttä Ikääntyneiden asiakasohjaukseen. Ikääntyneiden asiakasohjauksen tavoitat puhelimitse tai sähköisesti chatissa ja kiireettömällä yhteydenottopyynnöllä, jotka löydät Eloisan verkkosivuilta.

Voit hakea palvelua myös täyttämällä iäkkäiden palvelujen hakemuksen Eloisan verkkosivuilla.

Jos olet arjessasi kohdannut ikääntyneen, joka mielestäsi tarvitsisi asumispalveluita, voit tehdä hänestä Huoli-ilmoituksen (Yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen) Eloisan verkkosivuilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Ympärivuorokautinen asuminen on tarkoitettu ikääntyneille, pääasiassa yli 65-vuotiaille, jotka tarvitsevat soveltuvan asunnon, sekä hoitoa, huolenpitoa ja valvontaa ympärivuorokautisesti.

Ympärivuorokautinen asuminen voi sopia silloin, jos ikäihminen ei pärjää omassa kodissaan kotiin annettavien palveluiden tukemana tai kevyemmissä asumispalvelun muodoissa. Hänen toiminta- ja päätöksentekokykynsä ovat merkittävästi heikentyneet esimerkiksi vaikean muistisairauden tai muun syyn vuoksi ja tarve yöhoidolle ja valvonnalle on jatkuvaa ja säännöllistä.

Ympärivuorokautinen asuminen edellyttää ammattilaisen tekemää palvelutarpeen arviota.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavassa paikassa voi asua, jos

  • hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia vuorokaudenajasta riippumatonta
  • hoitoa ja huolenpitoa ei ole mahdollista toteuttaa muuten.

Vammaisille henkilöille ympärivuorokautista palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluvat hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asiakkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut vuorokaudenajasta riippumatta.

Asiakas voi kalustaa asuntonsa itse. Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta vuokran sekä kuukausimaksun, joka määritellään asiakkaan tulojen perusteella. Maksu sisältää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kuuluvat palvelut. Asiakas maksaa lisäksi lääkkeensä ja muut kulunsa (esim. hiusten leikkauksen). Ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntuottajat.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 4.4.2023