suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ikääntyneiden perhehoito

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Perhehoito on hoidon ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan omassa kodissa. Perhehoito voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista, ja se voi olla ympärivuorokautista tai osapäiväistä. ​​

Perhehoidossa asukkaat ovat perhehoitajan perheenjäseniä ja kodissa eletään tavallista elämää. Perhehoito vahvistaa asiakkaan perusturvallisuutta, edistää sosiaalisia suhteita se ...

Toimi näin

Jos haluat lisätietoa perhehoidosta tai haluat hakea sitä, ota yhteyttä ikäkeskuksen neuvontaan. Ikäkeskuksen neuvontaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla, verkkosivuiltamme löytyvällä chatilla tai asioimalla Iisalmen tai Kuopion palvelupaikoissa. Palvelutarpeesi arvioidaan ennen palvelun myöntämistä. ​

Neuvonnan sähköpostiosoite on ikakeskus@pshyvinvointialue.fi​

Palvelemme arkisin kello 9-14. Arkipyhien aattoina kello 12 saakka.

Kenelle ja millä ehdoin

Perhehoito on avohoitoa ja sen myöntäminen perustuu asiakkaan arvioituun hoidon- ja palveluntarpeeseen. Perhehoitoa tarjotaan asiakkaalle palvelumuotona silloin, kun se on asiakkaan kannalta perusteltua, eikä asiakas ole sairaalahoidon tai tehostetun palveluasumisen tarpeessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa. Perhehoito tapahtuu hoitajan tai hoidon tarvitsijan kotona tai ammatillisessa perhekodissa.

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.

Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.

Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 30.5.2023