suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Hyödyllisyysmallin hakeminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Hyödyllisyysmallia haetaan Suomessa Patentti- ja rekisterihallitukselta. Hyödyllisyysmalli antaa sinulle yksinoikeuden keksintösi ammattimaiseen hyödyntämiseen. Hyödyllisyysmalli muistuttaa siten patenttia, mutta hyödyllisyysmallien suoja-aika on lyhyempi, enintään 10 vuotta.

Hyödyllisyysmallin edellytyksenä on, että keksintösi on uusi, teollisesti käyttökelpoinen ja keksinnöllinen. Hyödyllisyys ...

Toimi näin

  1. Ennen hyödyllisyysmallihakemuksen tekemistä on järkevää tutkia keksinnön uutuus. Voit esimerkiksi hyödyntää patenttitietokantojamme tai tilata PRH:lta uutuustutkimuksen.
  2. Tee hyödyllisyysmallihakemus. Hakemukseen tarvitset hakemuslomakkeen, keksinnön selityksen, suojavaatimukset ja mahdolliset kuvat. Tarkat ohjeet hakemiseen löydät verkkosivuiltamme.
  3. Odota hakemuksesi käsittelyä ja vastaa mahdollisiin välipäätöksiin. Hakemukselle tehdään ensin muodollinen tarkastus, jossa varmistetaan, että hakemus sisältää vaadittavat asiakirjat ja hakemusmaksu on suoritettu. Tämän jälkeen tarkastamme, onko keksintö rekisteröitävissä.
  4. Kun hakemuksesi on hyväksytty, merkitsemme hyödyllisyysmallin rekisteriin ja lähetämme sinulle rekisteröintitodistuksen.
  5. Pidä hyödyllisyysmallisi voimassa uudistusmaksuilla. Rekisteröinnin jälkeen hyödyllisyysmalli on voimassa neljä vuotta, minkä jälkeen sen voi uudistaa vielä kahdesti: ensin neljäksi vuodeksi ja sitten vielä kahdeksi vuodeksi. Hyödyllisyysmallin voi täten pitää enintään 10 vuotta voimassa.

Kenelle ja millä ehdoin

Hyödyllisyysmalli sopii tuote- ja laitekeksintöjen suojaamiseen. Sillä ei voi suojata menetelmäkeksintöjä. Hyödyllisyysmallin hakijana voi olla yksityinen henkilö, henkilöryhmä, yritys tai yhteisö.

Hyödyllisyysmallilla suojattavan keksinnön tulisi olla teollisesti käyttökelpoinen, uusi ja erota selvästi aikaisemmin tunnetuista ratkaisuista. Patentti- ja rekisterihallitus kuitenkin tutkii uutuuden ja selvän eron vain, jos hakija sitä erikseen pyytää ja maksaa siitä. Yleensä hakemus johtaa rekisteröintiin, jos se on muotoseikkojen puolesta kunnossa eli hakemuksessa on kaikki tarvittavat paperit, keksintö kohdistuu hyödyllisyysmallilain mukaiseen keksintöön ja hakemusmaksu on maksettu.

Palvelun toteuttaa

Patentti- ja rekisterihallitus

Palvelusta vastaa

Patentti- ja rekisterihallitus
Tekstistä vastaa: Patentti- ja rekisterihallitus
Päivitetty: 1.12.2022