suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Hukkakaura

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Viljelijällä on velvollisuus ilmoittaa hukkakaurahavainnosta tai sen epäilystä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Laukaan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella (YTA) maaseutuviranomaisena toimii Laukaan kunnan maaseututoimi. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Laukaa, Luhanka, Muurame, Toivakka ja Uurainen.

Viljelijän yhteydenoton jälkeen Laukaan maaseututoimen maaseutuasiamies suorittaa tilakäynnin. Mikäli kasvin todetaan hukkakauraksi, laatii maaseutuasiamies torjuntaohjeen. Jos kysymyksessä on pienehkö muutaman yksilön saastuttama alue, pelkkä kitkeminen voi olla riittävä toimenpide. Kitketyt hukkakaurat on hävitettävä polttamalla ja kitkeminen tulee suorittaa siten, ettei siemeniä varise maahan (esim. paperipussi). Runsaamman saastumisen ollessa kysymyksessä, hukkakauran torjunta joudutaan yleensä suorittamaan kemiallisin torjuntapitein.

Tila, jossa on havaittu hukkakauraa, ei voi toimia siemenviljelijänä ennen kuin se on voitu julistaa hukkakaurasta vapaaksi.

Toimi näin

Mikäli havaitset tai epäilet joillakin viljelykselläsi (omat/vuokrapellot) olevilla peltolohkoilla kasvavan hukkakauraa, ota heti yhteyttä johonkin seuraavista maaseutuasiamiehistä (040 5900 768, 050 5714 180, maaseutu@laukaa.fi). Voit asioida myös Laukaan maaseututoimen toimipisteessä (Laukaan Akro, 2. kerros).

Voit pyytää vuosittain hukkakaurattomuustarkastusta kevään tukihaun yhteydessä. Laukaan kunnan maaseututoimen viranomaisen todettua, ettei tarkastettavalla peltolohkolla tai -lohkoilla ole havaittu hukkakauraa kahdessa peräkkäisessä tarkastuksessa, voidaan lohko(t) katsoa vapaaksi hukkakaurasta.

Jos millään viljelyksessä olevista lohkoista ei ole havaittu hukkakauraa kahteen vuoteen, tila voidaan poistaa hukkakaurarekisteristä. Tarkastuksissa lohkon hukkakaurattomuutta ei voida kuitenkaan todeta sellaisina vuosina, kun lohkon kasvina on kaura, nurmi, kesanto tai jokin puutarhakasvi.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Laukaa, Luhanka, Muurame, Toivakka, Uurainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 3.12.2021