suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Hoitotarvikepalvelu

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit saada pitkäaikaisen sairautesi hoitoon tai seurantaan tarkoitettuja hoitotarvikkeita maksutta käyttöösi. Hoitotarvikkeiden tarpeen määrittää terveydenhuollon ammattilainen. Hän laatii myös tarkemman hoitosuunnitelman ja tekee lähetteen tai tilauksen maksutta jaettavista hoitotarvikkeista.

Toimi näin

Ensimmäinen hoitotarviketilaus voidaan tehdä jo siinä yksikössä, jossa tarve maksutta jaettaville hoitotarvikkeille on havaittu. Jos tilausta ei ole tehty ja olet saanut lähetteen hoitotarvikkeista, ota yhteyttä omaan hoitotarvikepalveluusi. Jatkossa voit tehdä hoitotarviketilauksen itse sähköisellä lomakkeella. Jos et voi käyttää sähköistä lomaketta, tee tilaus puhelimitse. Sähköinen tilauslomake sekä hoitotarvikepalveluiden yhteystiedot löytyvät sivun alaosassa olevasta valikosta.

Tilaa kaikki tarvikkeet hyvissä ajoin, koska hoitotarvikkeiden toimitus voi kestää tuotteesta riippuen 2-4 viikkoa. Tilaa tarvikkeita 3 kuukauden tarvetta vastaava määrä, mutta jos käytössäsi oleva hoitotarvike ei vielä ole vakiintuneessa käytössä, tilaa vain 1 kuukauden tarve.​

Jos teet tilauksen toiselle henkilölle, ilmoita tilausta tehdessäsi henkilön nimi, jolle teet tilauksen, hänen syntymäaikansa ja yhteystietonsa, tuotteen nimi, toimittaja sekä REF- numero, jotka löytyvät tuotteesta ja tilattava määrä. Valitse tarvikkeiden noutopaikaksi PostNordin noutopiste tai automaatti.

Tarvikkeiden toimitus

PostNord on kesäkuun alusta lähtien maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden pääasiallinen toimittaja. Jos et pysty käyttämään PostNord palvelua, saat ohjeet tarvikkeiden toimitukseen hoitotarvikepalvelusta.​

PostNordin palvelupisteissä on asiakaspalvelija, jolta paketti vastaanotetaan ja niihin toimitetaan myös sellaiset paketit, jotka eivät mahdu automaatteihin. ​Paketti on noudettavissa 7 vrk ajan. ​Ulkotiloissa sijaitseviin PostNordin Lähibokseihin ei tarvikkeita toimiteta niiden jäätymisriskin vuoksi.​

Kun paketti on noudettavissa, siitä tulee saapumisilmoitus tekstiviestillä, sähköpostilla tai mobiilisovellukseen. Jos et pääse itse noutamaan pakettiasi, voit välittää saapumisilmoituksen toiselle henkilölle tai toinen henkilö voi noutaa pakettisi ilmoittamalla palvelupisteellä nimesi, paketin seurantanumeron ja hyllypaikan. Voit myös tehdä allekirjoitetun valtakirjan paketin noutajalle. Pakettia noutavalla tulee olla oma henkilöllisyystodistus mukanaan. ​

Jos tilaustasi ei ole toimitettu 2 - 4 viikon sisällä tai sinulla on muuta tuotteisiin liittyvää kysyttävää, ole yhteydessä omaan hoitotarvikepalveluusi. Mikäli paketin sisällä oleva lähetyslista ei täsmää saapuneisiin tuotteisiin tai määrään ole yhteydessä Tuomi Logistiikan asiakaspalveluun, asiakaspalvelu@tuomilogistiikka.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitotarvikkeiden saannista päättää lääkäri tai terveydenhuollon ammattihenkilö. Edellytyksenä on pääsääntöisesti se, että sairaus on pitkäkestoinen eli kestää yli kolme kuukautta.

Hoitotarvikkeita jaetaan maksutta vain kotona asuville tai kotihoitoon rinnastettavan palveluasumisen piirissä oleville henkilöille.

Edellytyksenä on pääsääntöisesti se, että sairaus on pitkäkestoinen eli kestää yli kolme kuukautta. Tällaisia hoitotarvikkeita ovat muun muassa avanteen tai haavan hoitoon liittyvät tarvikkeet, diabeetikon hoitotarvikkeet, katetrit ja virtsankeräystarvikkeet sekä muut hoitotarvikkeet, kuten happihoitoon liittyvät välineet. Vaippoja voidaan myöntää keskivaikean ja vaikean virtsa- ja ulosteinkontinenssin hoitoon.

Jos sinulle on jo aiemmin myönnetty maksutta jaettavia hoitotarvikkeita ja olet terveydenhuollon ammattihenkilön seurannassa, ei uutta lähetettä tai kriteereistä poikkeavaa päätöstä ole tarpeen tehdä.

Tausta ja lainsäädäntö

Eräiden pitkäaikaissairauksien hoitamiseen kotona tarvitaan hoitotarvikkeita. Jaettavia hoitotarvikkeita ovat muun muassa avanne-, haavanhoito-, diabetes-, katetrointi- ja dialyysitarvikkeet. Tarjolla on myös vaippoja henkilöille, joiden virtsan- tai ulosteenpidätyskyky on keskivaikeasti tai vakavasti heikentynyt.

Hoitotarvikkeita jaetaan myös kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon yhteydessä.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 29.5.2023