suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tuusulan kunta

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Tuusula
  • Julkinen palvelu

Tuusulassa yksityisen hoidon tuki antaa perheille mahdollisuuden palkata hoitajan kotiin yksin tai yhdessä toisen perheen kanssa. Lapsiryhmän koko voi enintään olla neljä alle kouluikäistä lasta ja yksi osapäiväinen esiopetuksessa käyvä lapsi.

Hoitajan palkkaamiseen maksetaan lakisääteistä ja kunnallista yksityisen hoidon tukea. Tuet haetaan ja maksetaan Kelan kautta.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun haet yksityisen hoidon tukea Kelasta, ole ensin yhteydessä kotikuntaasi. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä sinulle vanhempana. Voit käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Palvelun tuottaja ja perhe sopivat keskenään työsuhteen ehdoista ja huoltajat hakevat yksityisen hoidon tukea ja yksityisen hoidon tuen kuntalisää Kelalta. Tuki maksetaan suoraan palveluntuottajalle. Lisätietoa tukien hakemisesta saa Yksityisen hoidon tuki-verkkosivulta.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitajasta tehdään varhaiskasvatuslain mukainen ilmoituksen kunnalle. Kunta hyväksyy hoitajan palveluntuottajaksi ja ilmoittaa hänet Kelan rekisteriin tuen saajaksi.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Kotiin palkattu hoitaja ei anna varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelusta vastaaTuusulan kunta
Alue Tuusula
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tuusulan kunta
Päivitetty: 23.3.2021