suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Henkilökohtaisen avun palvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Henkilökohtaisen avun palvelut ovat tarkoitettu sinulle, jos tarvitset pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi toisen henkilön apua välttämättä ja toistuvasti selviytyäksesi päivittäisistä toiminnoistasi.

Henkilökohtaisen avun turvin kykenet suoriutumaan päivittäisissä toimissa, työssä, opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa sekä sosiaalisten vuorovaikutu ...

Toimi näin

Voit arvioida, millaista tukea tai palvelua sinun tai läheisesi elämäntilanteeseen on tarjolla OmaOlo palveluarvion avulla. Linkin löydät kohdasta "verkkoasiointi".

Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa vammaispalveluihin liittyen, ota ensisijaisesti yhteyttä Pirkanmaan Kotitoriin puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa. Pirkanmaan Kotitori on yleinen ohjaus- ja neuvontapiste ikääntyneille, vammaisille henkilöille sekä mielenterveys- ja päihdeasioissa tukea tarvitseville ja heidän läheisilleen.

Jos olet jo palveluiden piirissä, voit olla yhteydessä sähköpostitse asuinkuntasi vammaispalveluihin. Sähköpostiosoitteen löydät kohdasta puhelinasiointikanavat.

Vammaispalveluiden ammattihenkilö selvittää yhdessä sinun ja läheistesi kanssa tilannettasi ja tuen tarvetta, sekä neuvoo ja ohjaa sinut oikean palvelun piiriin. Neuvonta on sinulle maksutonta.

Hae henkilökohtaista apua vammaispalvelutoimistosta. Hakemuksesta tulee selvitä vammasi tai sairautesi sekä päivittäisen avun tarpeesi. Hakemukseen pitää liittää lääkärinlausunto ja tarvittaessa muu asiantuntijalausunto.

Vammaispalveluiden sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja tekee päätöksen ja Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksikkö tarjoaa neuvontaa ja ohjausta palvelusetelin käyttöönotossa sekä työnantajana toimimisessa ja avustajan palkan maksussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Henkilökohtaisen avun järjestämisessä otetaan huomioon yksilöllinen avun tarpeesi ja elämäntilanteesi. Kanssasi suunnitellaan sinun tilanteeseesi parhaiten sopiva tapa järjestää palvelu.

Tausta ja lainsäädäntö

Henkilökohtainen avustaja auttaa vaikeavammaista henkilöä kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Sosiaalityöntekijä arvioi avun tarpeen ja keston.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 24.3.2023