suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Hae erivapautta luotsinkäyttövelvollisuudesta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Erivapaus luotsinkäyttövelvollisuudesta on aluskohtainen lupakirja, joka voidaan myöntää aluksen päällikölle tai perämiehelle, jos aluksen bruttovetoisuus on alle 3700 tai jos hakemuksen kohteena on jäänmurtaja. Erivapaus luotsinkäyttövelvollisuudesta voidaan myöntää yksittäiselle tai useammalle väylälle.

Koulutusvaatimuksena on 12 kuukauden kokemus liikenteestä hakemuksen kohteena olevalla vesialueella hakemusta edeltävän viiden vuoden aikana. Tästä ajasta aluskohtaista kokemusta on oltava vähintään puolet. Saimaan kanavaa koskevan erivapauden saamiseksi edellytetään lisäksi 15 harjoittelumatkaa kumpaankin suuntaan Saimaan kanavalla. Vaadittavan kokemuksen ja harjoittelumatkojen tulee olla hankittuna aluksen päällikkönä tai perämiehenä.

Jäänmurtajia koskevat omat erityisvaatimuksensa. Koulutusvaatimuksena on 6 kuukauden kokemus jäänmurtotehtävistä hakemuksen kohteena olevalla vesialueella hakemusta edeltävän viiden vuoden aikana, josta ajasta aluskohtaista kokemusta on oltava vähintään puolet. Vaadittavan kokemuksen ja tulee olla hankittuna jäänmurtajan päällikkönä tai perämiehenä.

Halutessaan hakija voi korvata 1/3 vaaditusta kokemuksesta ja/tai harjoittelumatkoista simulaattoriharjoittelulla.

Erivapautta luotsinkäyttövelvollisuudesta hakevan henkilön on suoritettava hyväksytysti Traficomin hyväksymä tutkinto, joka sisältää kaksi osakoetta, kirjallisen kokeen ja simulaattorissa tehtävän kokeen.

Toimi näin

Täytä ja tulosta erivapaushakemus liitteineen ja toimita se Traficomin alueelliseen valvontayksikköön sähköpostitse tai postitse.

Kenelle ja millä ehdoin

• Vapautus luotsinkäytöstä edellyttää, että aluksen päällikölle on myönnetty erivapaus

• Erivapautta luotsinkäyttövelvollisuudesta hakevan henkilön pätevyysvaatimus määräytyy aluksen miehitystodistuksen mukaan

• Hakijan on täytettävä kielitaitovaatimukset

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Palvelusta vastaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Päivitetty: 9.9.2021