suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon hyvinvointialue

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapia on perusliikkumisen, toimintakyvyn ja työkykyisyyden ylläpitämistä ja edistämistä erilaisin fysioterapeuttisin menetelmin.

Asiakkaitamme ovat kaikenikäiset kuntalaiset, joilla on esimerkiksi erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia, neurologisia sairauksia tai motorisen kehityksen viivettä (lapset).

Toimi näin

Voit päästä fysioterapeutille

1) perusterveydenhuollon lääkärin kautta, jolloin lääkäri arvioi fysioterapiatarpeen ja kirjoittaa lähetteen. Tämän jälkeen voi varata ajan puhelimitse ensimmäiselle vastaanottokäynnille

2) Terveysneuvon tai hoitajavastaanoton kautta. Hoitajan arvioinnin jälkeen sinulle voidaan varata aika tuki- ja liikuntaelinvaivoissa fysioterapeutin suoravastaanotolle

3) liikuntaneuvonnan kautta, jolloin varaat ajan suoraan palvelunumerosta. Kotikuntoutuksen fysioterapiaan ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen tekemällä palvelupyynnöllä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun piiriin tuleminen edellyttää terveydenhuollon ammattilaisen arviota (esim. lääkäri, sairaanhoitaja/terveydenhoitaja)

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 9.3.2023