suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Etunimen muuttaminen

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Jos haluat muuttaa etunimeäsi, täytä nimenmuutoshakemus. Hakemuksen avulla voit myös muuttaa etunimien järjestystä ja poistaa tai lisätä etunimiä.

Etunimiä pitää olla vähintään yksi ja korkeintaan neljä. Yhdeksi nimeksi lasketaan myös yhdysmerkillä yhdistettävät nimet. Harvinaisten etunimien hyväksyttävyys arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Voit hakea etunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Voit te ...

Toimi näin

Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti Suomi.fi-lomakkeen tai etunimenmuutospalvelun kautta. Palveluihin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

Jos teet nimenmuutoshakemuksen Suomi.fi -lomakkeella, lähetämme sinulle laskun myöhemmin. Jos teet hakemuksen sähköisessä etunimenmuutospalvelussa, sinun täytyy maksaa käsittelymaksu samassa yhteydessä. Voit lähettää nimenmuutoshakemuksen myös postilla tai sähköpostilla Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös täyttää hakemuksen asioimalla paikan päällä viraston toimipisteessä. Kirjoita hakemukseesi selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat nimeen isolla ja mitkä pienellä kirjaimella.

Otamme nimenmuutoshakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Maksua ei palauteta, vaikka peruuttaisit hakemuksesi tai asiassa tehtäisiin hylkäävä päätös.

Voimme pyytää sinulta lisätietoja hakemastasi etunimestä. Joissakin tilanteissa voimme pyytää myös nimilautakunnan lausunnon, jolloin asian käsittely kestää kauemmin.

Kun asia on ratkaistu, saat siitä kirjallisen päätöksen. Etunimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä ja voit tarkistaa nimesi Digi- ja väestötietoviraston Tarkista omat tietosi -palvelussa. Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Huoltaja tekee hakemuksen alaikäisen puolesta. Jos alaikäisellä on kaksi tai useampi huoltaja, nimenmuutokseen tarvitaan kaikkien huoltajien allekirjoitus. Jos alaikäinen on yli 10-vuotias, nimenmuutokseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa.

Yli 15-vuotias voi itse hakea nimenmuutosta. Digi- ja väestötietovirasto varaa huoltajille tilaisuuden tulla kuulluksi hakemuksen johdosta. Jos yli 15-vuotias ja hänen huoltajansa ovat nimenmuutoksen suhteen erimielisiä, alaikäisen mielipide on ratkaiseva.

Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 26.1.2023