suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Esiopetus Vantaalla

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Esiopetus alkaa vuotta ennen kuin lapsi aloittaa koulun. Esiopetusta on neljä tuntia päivässä, koulujen työaikana. Vantaalla maksutonta esiopetusta annetaan päiväkodeissa ja muutamissa kouluissa kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

Esiopetus muuttui velvoittavaksi vuoden 2015 alusta. Tämä merkitsee sitä, että lapsen on osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena. Esiopetuksen lisäksi lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen, joka pyritään aina järjestämään samassa paikassa kuin esiopetus.

Suomenkielisestä esiopetuksesta vastaa varhaiskasvatuksen palvelualue ja ruotsinkielisestä ruotsinkielisten palvelujen palvelualue.

Kun ilmoitat lapsesi esiopetukseen, sinulla on mahdollisuus hakea lapselle paikkaa englannin kielirikasteiseen esiopetukseen, ruotsin kielikylpyesiopetukseen tai laajamittaiseen englanninkieliseen esiopetukseen. Esiopetukseen ilmoittaudutaan sähköisesti VaSa-palvelussa, jos et pysty täyttämään ilmoittautumista sähköisesti, voit täyttää myös paperilomakkeen.

Toimi näin

Vantaa-infon yleisneuvonta - Sähköposti: vantaa-info@vantaa.fi

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus - Varhaiskasvatuksen palveluohjauksen sähköposti: varhaiskasvatuksen.palveluohjaus@vantaa.fi

Kenelle ja millä ehdoin

Esiopetus on tarkoitettu pääasiassa niille lapsille, jotka kyseisenä vuotena täyttävät 6 vuotta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 10.8.2022