suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Lapsesi saa esiopetusta kaupungin ja yksityisten päiväkodeissa sekä joidenkin koulujen tiloissa. Erityistä tukea tarvitseva lapsesi voi sijoittua päiväkodin esiopetusryhmään. Esiopetusryhmä perustetaan, mikäli ilmoittautuneita on vähintään seitsemän.

Esiopetuksen lukuvuosi noudattelee pääosin koulujen työ- ja loma-aikoja. Perheesi ja esiopetuspaikan välisessä yhteydenpidossa käytetään Wilmaa.

Toiminta perustuu valtakunnalliseen esiopetussuunnitelman perusteisiin ja paikalliseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan.

Lapsella on oikeus esiopetuksen lisäksi päivähoitoon (varhaiskasvatukseen) silloin, kun lapsen molemmat huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti, opiskelevat päätoimisesti tai ovat yrittäjiä. Esiopetusikäinen lapsi voi saada päivähoitoa myös siinä tapauksessa, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.

Toimi näin

Katso esiopetusta järjestävät paikat linkistä "Esiopetusta järjestävät päiväkodit ja koulut".

Ilmoita lapsesi esiopetukseen sähköisesti tammikuussa vuosittain erikseen määriteltynä aikana.

Jos lapsesi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta:

  1. Nykyiset asiakasperheet: Jos lapsellasi on jo paikka päiväkodissa, ilmoita hänet esiopetukseen samaan päiväkotiin sähköisesti. Uutta päivähoitohakemusta ei tarvitse tehdä.
  2. Uudet asiakasperheet tai siirtoa hakevat perheet: Ilmoita lapsesi ensin esiopetukseen ja tee tämän lisäksi sähköinen hoitohakemus varhaiskasvatukseen.

Lisätietoja voit kysyä varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta soittamalla tai sähköpostitse osoitteella varhaiskasvatus@ouka.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Kunnallinen esiopetus on maksutonta. Yksityisen päiväkodin esiopetukseen saat palvelusetelin. Jos lapsesi tarvitsee lisäksi varhaiskasvatusta (esiopetus + varhaiskasvatus), peritään varhaiskasvatuksesta asiakasmaksu. Katso lisätietoja linkistä "Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut”.

Palvelussa on käytössä palveluseteli.

Esiopetuspaikat (kunnalliset ja yksityiset)Avautuu uuteen ikkunaan.

Yksityisiin päiväkoteihin saat palvelusetelin, jos sinne muodostuu esiopetusryhmä kuluvana lukuvuotena.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kieletenglanti, suomi, saksa, ruotsi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 16.3.2022