suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Nurmeksen kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Nurmes
  • Julkinen palvelu
Alue: Nurmes
Palvelun kieli: suomi

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta. Lapset saavat esiopetusta 18,5 h viikossa. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan. Esiopetus on maksutonta. Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Nurmeksessa esiopetuspaikat määräytyvät ilmoittautumisten perusteella ja esiopetusta järjestetään perusopetukselle määriteltyinä koulupäivinä.

Toiminta perustuu valtakunnallisen esiopetussuunnitelman perusteisiin ja paikalliseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan.

Tukea tarvitsevat lapset voivat sijoittua päiväkodin esiopetusryhmään tai pienryhmään.

Matkat esiopetukseen järjestetään sivistyslautakunnan päätöksellä (20.11.2012 § 95) silloin, kun matka esiopetuspaikkaan on yli 1 km. Matkan järjestäminen ei koske varhaiskasvatukseen osallistuvia lapsia. Esiopetus pyritään järjestämään lähipalveluperiaatteella ja yhteistyössä lapsen tulevan koulun kanssa.

Tutustuminen esiopetukseen järjestetään päiväkodeissa toukokuussa.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, siitä peritään kuukausimaksu.

Perheelle lähetetään päätös esiopetuspaikasta ja mahdollisesta varhaiskasvatuspaikasta toukokuussa.


Toimi näin

Tee lapsestasi sähköinen esiopetukseen ilmoittautuminen tai ilmoita lapsesi esiopetukseen helmi-maaliskuussa kotiin lähetettävällä ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumislomake lähetetään väestörekisteritietojen perusteella kotiin. Jos lomaketta ei ole, pyydä lomake tarvittaessa hyvinvointipalvelujen toimistolta (Nurmes-talo, Kötsintie 2) tai tulosta lomake Nurmeksen kaupungin www-sivuilta. Ilmoittautumislomakkeessa kysytään kuljetustarpeesta.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, tee sähköinen hakemus varhaiskasvatuspalveluihin viimeistään 4 kk ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Voit täyttää hakemuksen myös kaupungin asiointipisteissä. Hakemus on voimassa koulun alkamiseen asti. Tee erikseen hakemus jokaisesta esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta tarvitsevasta lapsesta. Voit aina peruuttaa hakemuksen, mikäli lapsesi ei tarvitsekaan hoitopaikkaa. Jos lapsellasi on jo kunnallinen hoitopaikka ja haluat hänelle siirron toiseen kunnalliseen hoitopaikkaan, uutta hakemusta ei tarvitse täyttää. Tässä tapauksessa ota yhteys nykyisen varhaiskasvatuspaikan johtajaan tai perhepäivähoidon ohjaajaan.

Toimita tuloselvitykset varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määrittelyä varten viimeistään ensimmäisen hoitokuukauden aikana. Mikäli et toimita asianmukaisia tuloselvityksiä, peritään varhaiskasvatuksesta korkein maksu, kunnes toimitat tulotiedot.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Esiopetus on maksutonta.

Esiopetuksen lisäksi tarvittavasta varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu. Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, tulot ja huoltajien valitsema, ennalta sovittu ja ilmoitettu keskimääräinen viikoittainen varhaiskasvatusaika.


Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuslaki

Laki perusopetuslain muuttamisesta

Perusopetusasetus

Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista

Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä


Palvelun toteuttaa: 
Nurmeksen kaupunki