suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nurmeksen kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Nurmes
  • Julkinen palvelu

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta. Lapset saavat esiopetusta 20 h viikossa. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan. Esiopetus on maksutonta. Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Nurmeksessa esiopetuspaikat määräytyvät ilmoittautumisten perusteella ja esiopetusta järjestetään perusopetukselle määriteltyinä koulupäivinä.

Toiminta perustuu valtakunnallisen esiopetussuunnitelman perusteisiin ja paikalliseen esiopetuksen opetussuunnitelmaan.

Tukea tarvitsevat lapset voivat sijoittua päiväkodin esiopetusryhmään tai pienryhmään.

Matkat esiopetukseen järjestetään sivistyslautakunnan päätöksellä (20.11.2012 § 95) silloin, kun matka esiopetuspaikkaan on yli 1 km. Matkan järjestäminen ei koske varhaiskasvatukseen osallistuvia lapsia. Esiopetus pyritään järjestämään lähipalveluperiaatteella ja yhteistyössä lapsen tulevan koulun kanssa.

Tutustuminen esiopetukseen järjestetään päiväkodeissa toukokuussa.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, siitä peritään kuukausimaksu.

Perheelle lähetetään päätös esiopetuspaikasta ja mahdollisesta varhaiskasvatuspaikasta toukokuussa.

Toimi näin

Esiopetukseen ilmoittautumiskirjeet lähetetään koteihin väestörekisteritietojen perusteella helmi-maaliskuussa.

Tee sähköinen esiopetusilmoitus Daisy-asiointipalvelussa (eDaisy). Mikäli Daisyn käyttö ei ole mahdollista, tulee ilmoittautuminen tehdä paperilomakkeella. Voit tulostaa ilmoittautumislomakkeen kaupungin www-sivuilta tai pyydä ilmoittautumislomake päiväkodista tai hyvinvointipalvelujen toimistolta. Lähetetyssä kirjeessä on paperisen ilmoittautumislomakkeen palautusohje.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi täydentävää varhaiskasvatusta, hae varhaiskasvatuspaikkaa samalla esiopetusilmoituksella. Voit aina peruuttaa hakemuksen, mikäli lapsesi ei tarvitsekaan varhaiskasvatuspaikkaa.

Toimita tuloselvitykset Daisy-asiointipalvelussa (eDaisy) varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määrittelyä varten viimeistään ensimmäisen hoitokuukauden aikana. Mikäli et toimita asianmukaisia tuloselvityksiä, peritään varhaiskasvatuksesta korkein maksu, kunnes toimitat tulotiedot.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Esiopetus on maksutonta.

Esiopetuksen lisäksi tarvittavasta varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu. Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, bruttotulot ja huoltajien valitsema, ennalta sovittu ja ilmoitettu lapsen tarvitsema varhaiskasvatusaika kalenterikuukaudessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNurmeksen kaupunki
Palvelusta vastaaNurmeksen kaupunki
Alue Nurmes
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nurmeksen kaupunki
Päivitetty: 3.2.2021