suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nokian kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Nokia
  • Julkinen palvelu

Esiopetus on suunnitelmallista opetusta ja kasvatusta lapsen tarpeiden mukaa. Sen tehtävänä on edistää lapsen kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä. Keskeistä esiopetuksessa on lapsen osallistuminen, vuorovaikutus, kokemukset, ajattelu ja tiedon yhteisöllinen rakentuminen. Esiopetuksen alkaessa lapselle tehdään henkilökohtainen oppimissuunnitelma yhdessä vanhempien ja lapsen kanssa keskustellen. Esiopetusryhmälle laaditaan lasten oppimissuunnitelmat huomioiva lukuvuosisuunnitelma, jonka toteutumista henkilöstö arvioi säännöllisesti.

Huoltajan on huolehdittava, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

Esiopetus järjestetään ensisijaisesti lähipäiväkodissa. Esiopetuksen järjestäjä voi osoittaa myös muun esiopetuspaikan kuin lähipäiväkodin.

Esiopetuksessa noudatetaan pääsääntöisesti koulujen työ- ja loma-aikoja. Esiopetus kuitenkin päättyy toukokuun viimeisenä arkipäivänä.

Lisätietoa esiopetuksen tavoitteista, sisällöistä ja toteuttamisesta saat Nokian kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelmasta.

Toimi näin

Hae esiopetuspaikkaa lapselle sähköisellä tai tulostettavalla hakemuksella esiopetushaun yhteydessä viikoilla 10-11.

Lisätietoja saat varhaiskasvatusyksikön johtajilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Esiopetusta voi saada vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNokian kaupunki, Nokian kaupunki, Nokian kaupunki, Nokian kaupunki
Palvelusta vastaaNokian kaupunki
Alue Nokia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nokian kaupunki
Päivitetty: 28.4.2022