suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nivalan kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Nivala
  • Julkinen palvelu

Lapsen on osallistuttava oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Esiopetuksessa noudatetaan esiopetuksen opetussuunnitelmaa, joka otettiin käyttöön 1.8.2016 sekä päivähoidon esiopetuksessa että koulujen esiopetuksessa. Esiopetuksen toiminta-aika on 19 tuntia viikossa ja vähintään 700 tuntia lukuvuodessa.

Esiopetusta järjestetään Nivalassa sekä koulujen yhteydessä että päiväkodeissa.

Ilmoittautuminen esiopetukseen

  • Esiopetukseen ilmoittaudutaan sähköisesti
  • Ne esiopetusoppilaat, jotka tarvitsevat päivähoitoa esiopetuksen lisäksi, hakevat päivähoitoa sähköisellä hakemuksella
  • Koteihin postitetaan hakuohjeen mukana tiedonsiirtolomake, jonka välityksellä vanhemmat/huoltajat välittävät tietoa lapsestaan ja lapselle merkityksellisistä asioista tulevalle esiopettajalle. Tiedonsiirrossa siirtyvät esiopettajalle asiat, jotka kannattelevat lasta hänen siirtyessään varhaisesta lapsuudesta esiopetukseen.

Esiopetus ja päivähoito

  • Esiopetuksen lisäksi tarvittavasta päivähoidosta peritään tulojen mukaan määräytyvä maksu lapsen hoidon tarpeen mukaan

Toimi näin

Hae esiopetukseen sähköisesti asiointipalvelussa.

Esiopetusikäisten lasten koteihin lähetetään ilmoittautumisohjeet sähköistä hakua varten vuosittain tammi-helmikuun aikana.

  • Esiopetusoppilaat, jotka tarvitsevat päivähoitoa esiopetuksen lisäksi, haetaan päiväkoteihin.
  • Koteihin postitetaan esiopetuksen ilmoituslomakkeiden mukana tiedonsiirtolomake, jonka välityksellä vanhemmat /huoltajat välittävät tietoa lapsestaan ja lapselle merkityksellisistä asioista tulevalle esiopettajalle.

Päivähoidossa olevan lapsen vanhemmat/huoltajat täyttävät tiedonsiirtolomakkeen yhteistyössä lapsensa hoitoryhmässä työskentelevän työntekijän kanssa. Mikäli lapsi ei ole päivähoidossa, vanhemmat täyttävät tiedonsiirtolomakkeen kotona täydentäen lomaketta tarvittaessa esimerkiksi kerho-ohjaajan tai terveydenhoitajan antamilla tiedoilla.

Tiedonsiirrossa välittyvä tieto lapsesta ja hänen mielenkiinnon kohteistaan auttaa esiopettajaa säilyttämään ja turvaamaan lapsen oppimisen ilo sekä rakentamaan lapselle myönteistä oppimispolkua heti esiopetusvuoden alkaessa.

Esiopetuskuljetuksen hakeminen

Jos esiopetusta saavan lapsen matka kotoa esiopetukseen on yli kolme kilometriä, on lapselle mahdollista hakea kuljetusta. Kuljetus tulee hakea ilmoittautumisen yhteydessä maaliskuun loppuun mennessä. Lomakkeita saa koulu- ja päivähoitotoimistosta sekä Nivalan kaupungin nettisivuilta www.nivala.fi. Kuljetusta ei myönnetä lapsen tarvitessa päivähoitoa esiopetuksen lisäksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Esiopetus on tarkoitettu lapsille, joilla on vuosi oppivelvollisuuden alkamiseen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNivalan kaupunki
Palvelusta vastaaNivalan kaupunki
Alue Nivala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nivalan kaupunki
Päivitetty: 21.8.2020