suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Esiopetus järjestetään sen koulun yhteydessä, jossa lapsi todennäköisemmin ensiluokkalaisena aloittaa. Esiopetus on velvoittavaa 4 tunnin maksutonta esiopetusta (700 tuntia/vuosi), joka toteutuu vuotta ennen lapsen oppivelvollisuuden alkamista. Jokaisen esiopetusikäisen lapsen on osallistuttava esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Tarvittaessa varhaiskasvatus täydentää lapsen maksutonta esiopetusta. Esiopetus luo perustan lapsen kasvun ja oppimisen kokonaisuudelle sekä elinikäiselle oppimiselle. Jokainen lapsi saa esiopetuksessa lapsikohtaisen suunnitelman.

Koko Kotkan alueelta voi hakea kaksikieliseen esiopetukseen (Haukkavuoren koulun esiopetus). Huoltaja vastaa esioppilaan kuljetuksesta. Opetus toteutetaan esiopetussuunnitelman mukaisesti laajamittaisena kaksikielisenä esiopetuksena, jossa osa toiminnasta (vähintään 25 %) toteutetaan englannin kielellä. Kaksikielisen esiopetuksen tavoitteena on hyödyntää lasten varhaisen kielenoppimisen herkkyyskautta tarjoamalla tavanomaista esiopetusta monipuolisempaa kielikasvatusta.

Toimi näin

Ilmoittautuminen esiopetukseen tapahtuu verkossa erikseen ilmoitettavana aikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Velvoite osallistua esiopetukseen on kaikilla:

• 6-vuotiailla

• 7-vuotiailla lapsilla, jotka eivät ole vielä aloittaneet koulua

• 5-vuotiailla, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKotkan kaupunki
Palvelusta vastaaKotkan kaupunki
Alue Kotka
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 3.3.2022