suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Esiopetusta järjestetään Heinolassa alakoulujen yhteydessä 4 tuntia päivässä. Esiopetuksesta vastaa varhaiskasvatuspalvelut. Esiopetus toteutuu Heinolassa alkuluokkamallilla tai sitä mukaillen.

Alkuluokkamallissa eskarilaiset ja ekaluokkalaiset työskentelevät yhteisessä oppimisympäristössä, jossa työskentelevät moniammatillisena tiiminä varhaiskasvatuksen opettaja ja luokanopettaja, tarvittaessa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja/tai koulunkäyntiavustaja ja osan aikaa erityisopettaja.

Heinola kuuluu kaksivuotisen esiopetuksen kokeilukuntiin. Heinolassa 5-vuotiaiden esiopetusta järjestetään Sinilähteen päiväkodissa.

Esiopetuksessa noudatetaan valtakunnallisia Opetushallituksen ohjeita ja esiopetussuunnitelman perusteita sekä niiden mukaan laadittua paikallista esiopetus- ja alkuluokkatoiminnan suunnitelmaa.

Toimi näin

Helmikuussa on keskitetty hakuviikko, jolloin voit ilmoittaa lapsesi esiopetukseen syksyllä 1.8. alkavalle toimintakaudelle. Hakuviikon ajankohta ilmoitetaan kaupungin verkkosivuilla tarkemmin alkuvuodesta.

Voit ilmoittaa lapsesi esiopetukseen myös kesken lukukauden. Tällöin lapselle tarjotaan paikka sellaisesta esiopetusryhmästä, jossa on tilaa. Täytä hakemus esiopetukseen sähköisesti verkossa tai toimita paperinen hakulomake varhaiskasvatuksen toimistoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Lapsen huoltajan tulee huolehtia siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan vuosi ennen oppivelvollisuuden alkua.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 23.9.2021