suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siilinjärven kunta

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Siilinjärvi
  • Julkinen palvelu

Siilinjärvellä lapsen kehityksen ja oppimisen tuki on osa varhaiskasvatuksen perustehtävää.

Tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti lapsen myönteistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia.

Tehtävänä on lapsen tuen tarpeen mahdollisimman aikainen tunnistaminen, tuen tarpeen arviointi, tukikeinojen miettiminen, mahdollisiin jatkotutkimuksiin ohjaaminen sekä monialainen yhteistyö.

Tarkoituksena on turvata lapselle lapsen yksilölliset tarpeet huomioiva varhaiskasvatus.

Huoltajat, varhaiskasvatuksen henkilöstö ja tarvittaessa varhaiskasvatuksen erityisopettaja suunnittelevat ja päättävät lapsen tarvitsemat yksilölliset tavoitteet ja tukitoimet. Tavoitteet ja tukitoimet kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai esiopetussuunnitelmaan. Suunnitelman tavoitteet arvioidaan säännöllisesti.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiilinjärven kunta
Palvelusta vastaaSiilinjärven kunta
Alue Siilinjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siilinjärven kunta
Päivitetty: 12.6.2019