suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Pori
  • Julkinen palvelu

Erityisvarhaiskasvatus sisältää lapsen tuen tarpeiden tunnistamisen sekä tarvittavien tukitoimien suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin. Erityisen tuen tarve voi olla lapsen elämässä tilapäistä tai muuttaa muotoaan. Erityisvarhaiskasvatus toteutetaan yhteistyössä lapsen ja huoltajan kanssa.

Porissa varhaiskasvatusta järjestetään erityistä tukea tarvitseville lapsille seuraavasti:

- Perhepäivähoito; lapsiryhmän kokoa voidaan pienentää

- Päiväkotiryhmissä; lapsiryhmän kokoa voidaan pienentää tai lapsiryhmässä on avustaja

- Päiväkotien integroiduissa erityisryhmissä, joissa osalla lapsista on tehostetun tai erityisen tuen tarvetta. Ryhmät ovat pienempiä kuin tavalliset lapsiryhmät ja niissä työskentelee erityislastentarhanopettaja

Porin varhaiskasvatuksessa työskentelee myös varhaiskasvatuksen konsultoivia erityisopettajia. Konsultoivaan erityisopettajaan vanhemmat ja henkilökunta voivat olla yhteydessä, kun lapsen kehityksestä tai perheen tilanteesta herää huoli.

Erityisopettaja arvioi tilannetta, jonka jälkeen yhdessä vanhempien ja henkilökunnan kanssa pohditaan keinoja tukea lapsen kasvua ja oppimista kotona ja varhaiskasvatuksessa. Tarvittaessa erityisopettaja ohjaa perhettä eteenpäin muihin lasten ja perheiden palveluihin lisäselvityksiä varten.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorin kaupunki
Palvelusta vastaaPorin kaupunki
Alue Pori
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 22.7.2019