suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keuruun kaupunki

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Keuruu
  • Julkinen palvelu

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea lasten kokonaisvaltaista kehitystä sekä huomioida lasten vahvuudet ja yksilölliset tuen tarpeet yhteistyössä huoltajien kanssa. Lapsi voi tarvita tukea kehityksensä eri osa-alueilla erilaisista syistä johtuen. Lapsen tarvitsema tuki suunnitellaan yhdessä vanhempien, varhaiskasvatuksen henkilökunnan sekä muiden mahdollisten asiantuntijoiden kanssa. Lapsen tarvitsemat tukitoimet aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lapsen kehitystä, kasvua ja oppimista tuetaan varhaiskasvatuksen tukitoimia tehostamalla. Tuki toteutetaan varhaiskasvatuksessa arjen kuntouttavia elementtejä hyödyntäen. Tarvittaessa ryhmän kokoa pienennetään (ns. kahden paikkaisuus) tai ryhmään kohdennetaan avustajaresursseja.

Keuruulla toimii kaksi varhaiskasvatuksen erityisopettajaa.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kenelle ja millä ehdoin

Erityisvarhaiskasvatusta saavat ne, joille eivät peruspedagogiikan tuen muodot riitä.

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Varhaiskasvatusmaksujen mukaan. Katso lisätietoa Keuruun kaupungin verkkosivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeuruun kaupunki
Palvelusta vastaaKeuruun kaupunki
Alue Keuruu
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Keuruun kaupunki
Päivitetty: 28.2.2020