suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ilomantsin kunta

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Ilomantsi
  • Julkinen palvelu

Jos lapsi tarvitsee kehityksen ja oppimisen tukea varhaiskasvatuksessa, niin sitä kunta järjestää sekä päiväkodissa että perhepäivähoidossa. Joensuun seudulla tukea annetaan kolmiportaisuuden periaatteiden mukaisesti. Tuki suunnitellaan aina yksilöllisesti lapsen tarpeiden mukaan yhteistyössä, erityislastentarhanopettajan, varhaiskasvatuksen muun henkilöstön, lapsen ja lapsen huoltajien ja mahdollisesti muiden tuen järjestämisen kannalta tärkeiden tahojen kanssa. Tuki voi olla yleistä tai tehostettua tukea. Yleinen ja tehostettu tuki on määritetty tarkemmin seudullisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa ja lapsen omassa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaIlomantsin kunta
Palvelusta vastaaIlomantsin kunta
Alue Ilomantsi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ilomantsin kunta
Päivitetty: 24.3.2020