suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Erityisvarhaiskasvatus on tarkoitettu lapsille, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia. Heinolassa erityisvarhaiskasvatus on osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa.

Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja perhekuraattori toimivat lapsiryhmien arjessa. He voivat antaa yksilöllistä ohjausta, pienryhmäopetusta tai olla mukana samanaikaisopetuksessa. He työskentelevät yhdessä vanhempien ja varhaiskasvatuksen sekä esiopetuksen henkilöstön kanssa. 

Toimi näin

Lapsesi tuen tarve tulee selvittää varhaiskasvatussuunnitelman laatimisen yhteydessä. Työhön voi sinun ja varhaiskasvatuksen henkilöstön lisäksi osallistua esimerkiksi psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Helmikuussa on keskitetty hakuviikko, jolloin voit hakea hoitopaikkaa seuraavan syksyn 1.8. alkavalle toimintakaudelle. Hakuviikon ajankohta ilmoitetaan kaupungin verkkosivuilla tarkemmin alkuvuodesta.

Voit hakea hoitopaikkaa myös ympäri vuoden neljä kuukautta ennen hoidon aloittamista. Yllättäen tulleen hoidontarpeen vuoksi (työ tai opiskelu) hakuaika on kaksi viikkoa. Täytä hakemus sähköisesti verkossa tai toimita paperinen hakulomake varhaiskasvatuksen toimistoon. Erityisvarhaiskasvatuksen saamiseksi toimita varhaiskasvatushakemuksen liitteenä lapsen kasvatukseen ja hoitoon liittyvät mahdolliset asiantuntijoiden lausunnot.

Kenelle ja millä ehdoin

Erityisvarhaiskasvatus on tarkoitettu lapsille, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia. Erityisvarhaiskasvatuksen saamiseksi toimita varhaiskasvatushakemuksen liitteenä lapsen kasvatukseen ja hoitoon liittyvät mahdolliset asiantuntijoiden lausunnot.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsesi tarvitsee tukea fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii joko toteuttamaan tuen nykyisessä varhaiskasvatuspaikassa tai löytämään lapsellesi paremmin sopivan paikan.

Lapsesi tukeminen voi olla erilaisia toiminnallisia ratkaisuja, eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Apuna voi olla varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Lapsesi tukemista voidaan tehdä monialaisena yhteistyönä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 23.9.2021