suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Elintarvikehuoneiston ilmoitus (esim. ravintola, kahvila, myymälä, kioski, ulkomyynti)

  • Lupa tai muu velvoite
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Elintarvikehuoneisto on mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muu sisä- tai ulkotila, jossa säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi ravintolat, kaupat, kioskit ja leipomot.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta pitää tehdä ammattimaisesta elintarvikealan toiminnasta, joka ei ole alkutuotantoa tai joka ei vaadi elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi.

Avatessasi elintarvikehuoneiston tai jos sen toiminta olennaisesti muuttuu esim. asiakaspaikat lisääntyvät tai ruoanvalmistus monipuolistuu, tulee tehdä ilmoitus.

Tämä koskee seuraavia: ravintola, kahvila, myymälä, kioski, ruokakauppa, leipomo, liikkuva elintarvikehuoneisto sekä muu elintarvikkeiden valmistus, myynti tai varastointi.

Helsingissä ilmoitus tehdään Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin. Myös toimijan (yrittäjän) vaihtuessa tulee tehdä ilmoitus. Ilmoitus käsitellään ympäristöpalveluiden elintarviketurvallisuusyksikössä ja toimijalle lähetetään todistus ilmoituksen käsittelystä.

Toimi näin

Tee kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Kirjaa ilmoitukseen

  • yrityksesi nimi, kotikunta ja yhteystiedot
  • yrityksesi Y-tunnus tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
  • elintarvikehuoneistosi nimi ja käyntiosoite
  • elintarvikehuoneistossa harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
  • toiminnan arvioitu aloittamisajankohta
  • tieto pakollisesta omavalvontasuunnitelmasta.

Saat valvontaviranomaiselta todistuksen siitä, että elintarvikehuoneistosi kuuluu suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piiriin. Valvontaviranomainen tarkastaa laatimasi omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden valvonnan yhteydessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto täyttää elintarvikelain vaatimukset. Elintarvikehuoneisto ei esimerkiksi saa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Vaatimukset liittyvät elintarvikehuoneistoon tilana. Vaatimukset eivät koske toimijaa.

Jos toimija vaihtuu tai toiminta muuttuu, keskeytyy tai päättyy, toimijan tulee ilmoittaa siitä viivytyksettä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Jos toimija on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, ei toimijan tarvitse rekisteröityä Suomeen, jos se on rekisteröitynyt jo kotimaassaan. Tilapäiseksi toiminnaksi katsotaan alle puolen vuoden toiminta per vuosi.

Palvelu on maksullinen.


Määräaika

Ilmoitus on tehtävä viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.

Käsittelyaika

Kunnan valvontaviranomainen antaa todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta ja tekee ensimmäisen tarkastuksen 1–6 kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Toiminnan voi aloittaa, vaikka käsittely olisi kesken.

Voimassaoloaika

Ilmoitus on voimassa toistaiseksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 17.1.2020