suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Eläinten teurastuksen ja turkiseläinten lopetuksen kelpoisuustodistus

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Tarvitset kelpoisuustodistuksen, jos työskentelet teurastamossa tai tarjoat kotiteurastuspalvelua kaupallisesti. Tarvitset kelpoisuustodistuksen myös turkiseläinten lopettamiseen nahkonnan yhteydessä.

Työskentely teurastamossa:

Saat työskennellä teurastamossa eläinten käsittelyyn, tainnutukseen ja verenlaskuun liittyvissä tehtävissä, kun sinulla on kelpoisuustodistus.

Teurastuksen yhteydessä k ...

Toimi näin

Jos tarvitset lopetusasetuksen mukaisen kelpoisuustodistuksen, toimi seuraavasti:

  1. Tutustu eläinten hyvinvointisäädösten vaatimuksiin, jotka liittyvät eläinten lopetukseen.
  2. Osallistu koulutukseen, joka sisältää teurastukseen tai turkiseläinten lopetukseen liittyvät aihealueet. Tarvitset todistuksen tästä koulutuksesta.
  3. Hae kelpoisuustodistusta sähköisessä palvelussa tai täytä lomake, jonka toimitat kotipaikkasi aluehallintoviraston kirjaamoon. Liitä hakemukseen kopio em. koulutustodistuksesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit hakea kelpoisuustodistusta, kun olet suorittanut hyväksytysti tutkintokoulutuksen tai osan siitä. Tutkinnon aiheiden pitää olla kyseisille eläinluokille soveltuvia ja vastata teurastukseen ja turkiseläinten lopetukseen liittyviä toimia.

Tällaiseksi loppututkinnoksi katsotaan todistus:

  • soveltuvan ammattitutkinnon suorittamisesta
  • soveltuvan tutkinnon osan tai osien suorittamisesta
  • ei-tutkintotavoitteisen ammatillisen lisäkoulutuksen suorittamisesta (ns. räätälöity koulutus).

Lisätietoa järjestettävästä koulutuksesta löydät Opetushallituksen verkkosivuilta (oph.fi) tai ottamalla suoraan yhteyttä alan koulutusta järjestäviin oppilaitoksiin.

Et voi saada pysyvää tai väliaikaista kelpoisuustodistusta, jos olet todistuksen hakemista edeltäneen kolmen vuoden aikana syyllistynyt eläinten suojelua koskevan yhteisön tai kansallisen oikeuden vakavaan rikkomiseen.

Väliaikainen kelpoisuustodistus voidaan myöntää sinulle, kun olet rekisteröitynyt edellä mainittuun koulutukseen. Sinun pitää antaa kirjallinen lausunto siitä, ettei sinulla ole aikaisemmin annettu samalta alalta toista väliaikaista kelpoisuustodistusta.

Kun sinulla on väliaikainen kelpoisuustodistus sinun pitää työskennellä sellaisen henkilön välittömässä valvonnassa, jolla on kyseistä tehtävää varten annettu kelpoisuustodistus.

Väliaikainen kelpoisuustodistus on voimassa korkeintaan kolme kuukautta.


Määräaika

Hae kelpoisuustodistusta hyvissä ajoin ennen teurastuksen tai turkiseläinten lopetuksen aloittamista.

Käsittelyaika

Hakemuksen käsittelyaika on noin 1 kuukausi.

Voimassaoloaika

Eläinten lopetuskelpoisuustodistus on voimassa toistaiseksi. Väliaikainen todistus on voimassa enintään kolme kuukautta. Kelpoisuustodistus voidaan peruuttaa, jos todistuksen myöntämisen edellytykset eivät täyty. Aluehallintovirasto kuulee kelpoisuustodistuksen peruuttamisesta ennen päätöstä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Aluehallintovirasto

Palvelusta vastaa

Aluehallintovirasto
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 5.6.2024