suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruoveden kunta

Eläinsuojelu

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kunnan on eläinsuojelulain mukaan huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Valvontaeläinlääkäri huolehtii erityisesti alueensa eläinsuojeluvalvonnasta sekä neuvoo tarvittaessa eläinsuojelukysymyksissä.

Mikäli epäilet eläintä kohdeltavan huonosti, ota yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai poliisiin.

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.

Tilanteissa, joissa on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus. Tarkastuksesta seuraavat toimenpiteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakavista rikkomuksista on kyse.

Toimi näin

Valvontaeläinlääkäriin voidaan ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Valvontaeläinlääkärin poissa ollessa ilmoitukset voi tehdä alueen muille kaupungineläinlääkäreille.

Kenelle ja millä ehdoin

Ilmoituksen eläinsuojelurikkeestä voi antaa puhelimitse tai lähettää sähköpostilla. Nimettömiä ilmoituksia ei käsitellä. Ilmoituksen tekijän tietoja ei anneta eteenpäin.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaki säätää muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.

Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.

Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Muut vastuuorganisaatiotKeurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
Palvelusta vastaaRuoveden kunta
Alue Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Ruovesi, Virrat
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ruoveden kunta
Päivitetty: 21.3.2022