suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Edunvalvontavaltuutetun luopuminen tehtävästään

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Edunvalvontavaltuutettuna voit milloin tahansa pyytää vapautusta valtuutetun tehtävästä. Pyyntöä ei tarvitse perustella.

Jos valtuuttaja on nimennyt edunvalvontavaltakirjassa toissijaisen valtuutetun, voi toissijainen valtuutettu hakea valtuutuksen vahvistamista omalta osaltaan.

Viranomainen selvittää, onko valtuuttaja edunvalvonnan tarpeessa, jos edunvalvontavaltakirjassa ei ole nimetty toissijaista valtuutettua tai valtuutettu ei voi/halua ryhtyä valtuutetun tehtävään. Edunvalvojan määräämisen edellytyksenä on lisäksi, että valtuuttaja ei kykene itse huolehtimaan asioistaan.

Kun luovut valtuutetun tehtävästä, voit samalla esittää valtuuttajan edunvalvojaksi joko yksityistä henkilöä tai yleistä edunvalvojaa.

Toimi näin

  • Täytä Digi- ja väestötietoviraston sivuilla oleva Edunvalvontavaltuutetun luopuminen tehtävästään -lomake ja toimita se virastoon.
  • Liitä ilmoitukseen tarvittaessa yksityishenkilön suostumus edunvalvojan tehtävään.
  • Jos esität edunvalvojan tehtävään yleistä edunvalvojaa, ilmoitukseen ei tarvitse liittää yksityishenkilön suostumusta edunvalvojan tehtävään.

Kenelle ja millä ehdoin

Edunvalvontavaltuutetulle, joka haluaa luopua tehtävästään.

Palvelu on maksuton.

Edunvalvontavaltuutetun luopuminen tehtävästään on valtuutetulle maksutonta. Edunvalvontavaltakirjan vahvistaminen toissijaisen valtuutetun osalta on maksullista. Jos valtuuttaja on edunvalvonnan tarpeessa, uuden edunvalvojan määräämiseen liittyvät palvelut (hakemus- ja päätösmaksut) ovat yleensä maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 9.10.2020