suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Digituki

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Eläkkeensaajien Keskusliiton valtakunnallinen Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa maksutonta opastusta ikäihmisille digiasioissa. Opastusta voi saada kännykän, tabletin tai tietokoneen käytössä.

Opastuksia tehdään vapaaehtoistyönä vertaisopastajien voimin. Myös vertaisopastajat ovat ikäihmisiä ja he ovat käyneet vertaisopastajaksi valmistavan koulutuksen. Opastuksia tehdessä heitä sitoo mm. vaitiolovelvollisuus opastuksissa mahdollisesti esiin tulevista henkilökohtaisista asioista. Opastajat rohkaisevat opastettavaa oppimaan itse, tarkoitus ei ole, että opastajat tekevät kaiken opastettavan puolesta.

Opastukset ovat usein henkilökohtaisia, mutta paikkakunnasta ja vapaaehtoisista riippuen saatavilla on myös kurssimuotoista ja ryhmäopastusta. Opastuspaikkoina ovat esim. kirjastot, työväentalot, palvelutalojen tai järjestöjen tarjoamat tilat.

Toimi näin

Opastukset ovat pääsääntöisesti avoimia kaikille ja maksuttomia.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Digituen kautta voit saada neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin tai muun mobiililaitteen sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Tuki voi olla laitteiden tai palvelujen käytön kursseja, neuvontatilaisuuksia tai henkilökohtaista apua. Digituen antaja määrittelee, miten ja millaista apua tarjoaa. Digitukea annetaan tapauskohtaisesti asiakkaan omalla laitteella tai digituen antajan laitteella. Digituen antajaan voi ottaa yhteyttä verkossa, puhelimitse tai tulemalla paikan päälle.

Tukea antava henkilö voi opastaa sähköisessä asioinnissa, palvelujen löytymisessä ja laitteiden peruskäytössä, mutta digituki ei yleensä tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Tukea antava henkilö ei saa asioida puolestasi tai käsitellä esimerkiksi palvelujen käyttöön tarvittavia pankki- tai muita tunnuksia. Älä kerro omia tunnuksiasi tukea antavalle henkilölle.

Tukea voivat antaa esimerkiksi asiointipisteet, yhteispalvelupisteet, kansalais- ja työväenopistot, kirjastot, vertaisopastajat, vapaaehtoiset, yhdistykset, järjestöt tai yritykset. Digituesta saatetaan käyttää myös erilaisia nimityksiä, kuten esimerkiksi digineuvonta tai digiopastus.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Palvelusta vastaaEläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Päivitetty: 23.6.2021