suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Seinäjoen kaupunki

Avustajapalvelut ja apuvälineet perusopetuksen oppilaalle

  • Palvelu
  • Seinäjoki
  • Julkinen palvelu

Perusopetusta saavalla oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis- ja avustajapalvelut ja apuvälineet (POL 31§ 1. mom.). Tulkitsemis- ja avustajapalveluiden tarve, määrä ja laatu arvioidaan oppilaan opettajien ja oppilashuollon henkilöstön yhteistyönä hyödyntäen oppilaan huoltajien antamia tietoja ja mahdollisten ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntoja.

Avustajapalvelun tavoitteena on tukea yksittäistä oppilasta siten, että hän kykenee ottamaan yhä enemmän vastuuta oppimisestaan ja koulunkäynnistään. Avustajan antama tuki voidaan suunnata yksilöllisesti tai ryhmäkohtaisesti. Opettajan tehtävänä on suunnitella, opettaa sekä arvioida oppilaan ja koko ryhmän oppimista ja työskentelyä.

Tulkin tai avustajan antama oppimisen tuki voi olla osa-aikaista tai kokoaikaista. Tehostetun tuen aikana tulkitsemis- ja avustajapalvelujen sekä apuvälineiden käytön tarve määritellään pedagogisessa arviossa. Oppimissuunnitelmassa kuvataan näiden palveluiden järjestäminen ja seuranta. Edellä mainittujen palveluiden riittävyyttä ja vaikutusta arvioidaan pedagogisessa selvityksessä ennen mahdollista erityisen tuen päätöstä. Erityisen tuen päätöksessä päätetään uudelleen oppilaan tulkitsemis- ja avustajapalveluista sekä apuvälineistä.

Toimi näin

Oppilaan koulu hoitaa käytännön järjestelyt.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammaisella tai muusta syystä tukea tarvitsevalla oppilaalla on oikeus tulkitsemis- ja avustajapalveluihin maksutta. Tarkoituksena on taata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset ja mahdollisimman esteetön oppimisympäristö.

Apuvälineitä voivat olla esimerkiksi yksilölliset oppi- ja opetusmateriaalit, tekniset laitteet, luokkahuonekalusteet sekä liikkumista helpottavat luiskat, kaiteet ja hissit koulurakennuksessa.

Koulu hoitaa käytännön järjestelyt.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSeinäjoen kaupunki
Palvelusta vastaaSeinäjoen kaupunki
Alue Seinäjoki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Seinäjoen kaupunki
Päivitetty: 3.12.2019