suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Avoin varhaiskasvatuspalvelu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Jyväskylän kaupunki
Alue: Jyväskylä
Palvelun kieli: suomi

Lapset ja perheet voivat saada hyvinvointinsa tueksi monenlaisia toimintamahdollisuuksia avoimissa päiväkodeissa, leikkipuistoissa ja kerhoissa. Myös pitkäaikaissairailla tai sairaalahoidossa olevilla alle kouluikäisillä on oikeus saada virikkeellistä varhaiskasvatusta.

Kerhotoiminta on ohjattua ja tavoitteellista. Kuntien lisäksi muun muassa seurakunnat ja järjestöt järjestävät kerhoja, leirejä ja muita aktiviteetteja lapsille ja heidän vanhemmilleen. Osa toiminnasta on suunnattu koko perheelle.

Jyväskylässä avoimet varhaiskasvatuspalvelut tarkoittavat eri asuinalueilla toimivia lasten kerhoja, perhekerhoja ja perhekahviloita, jotka kokoontuvat perhepuistoissa tai päiväkotien yhteydessä.

Lasten kerhot on tarkoitettu 2-6 -vuotiaille lapsille 1–2 kertaa viikossa aamu- tai iltapäivällä.

Yli 3-vuotiaille lapsille on tarjolla myös lasten liikunta- ja luontokerhoja, jotka kokoontuvat kaksi kertaa viikossa ulkona lähimetsässä retkeillen tai alueiden lähiliikuntapaikoilla. Liikunta- ja luontokerhoja on keskustassa, Kuokkalassa, Palokassa, Kypärämäessä, Keltinmäessä, Korpilahdella, Keljonkankaalla, Tikkakoskella, Vaajakoskella ja Puuppolassa.

Perhekerhot kokoontuvat kerran viikossa ja niissä lapsi saa pikkuhiljaa kokemusta lapsiryhmässä toimimisesta yhdessä vanhemman kanssa.

Lisätietoja kerhoista löytyy varhaiskasvatuksen verkkosivuilta osoitteesta: http://www.jyvaskyla.fi/paivahoito/kerhot.


Toimi näin

Jyväskylässä kunnalliseen ja yksityiseen kerhoon haetaan sähköisen asioinnin kautta. Perhekahvilat ja perhepuistot ovat kaikille avointa toimintaa.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Osallistuminen ei vaikuta Kelan maksamaan kotihoidon tukeen.

Kerhot ovat maksullisia. Kerhomaksu määräytyy sovittujen kerhopäivien mukaan: kaksi kertaa viikossa kokoontuva kerho maksaa 44 €/kk ja kerran viikossa kokoontuva 22 €/kk. Perhekerhon maksu on 6 €/kerhokerta riippumatta perheen koosta. Kerhosta voi hakea maksuvapautusta tulojen, toimeentulotuen tai harkinnanvaraisuuden perusteella (ltk § 114/2014). Perhekahvilat ovat maksuttomia. Perhepuistojen toiminta on maksutonta.


Tausta ja lainsäädäntö

Avoin varhaiskasvatustoiminta on tarkoitettu erityisesti kotihoidossa oleville lapsille. Lapsenne ja koko perheenne voivat saada hyvinvointinsa tueksi monenlaisia toimintamahdollisuuksia avoimissa päiväkodeissa, leikkipuistoissa ja kerhoissa. Myös pitkäaikaissairailla tai sairaalahoidossa olevilla alle kouluikäisillä on oikeus saada virikkeellistä varhaiskasvatusta.

Kerhotoiminta on ohjattua ja tavoitteellista. Pääpaino on leikillä, ulkoilulla ja turvallisella yhdessäololla. Tarjolla voi olla esimerkiksi liikunta-, kulttuuri- tai luontokerhoja. Myös vanhemmat voivat osallistua perhekerhojen toimintaan. Koulujen loma-aikoina kerhot pitävät taukoa.


Palvelun toteuttaa: 
Jyväskylän kaupunki