suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Aumausilmoitus

  • Lupa tai muu velvoite
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan kuntien alueella aumausilmoitukset tehdään Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle. Ilmoitusta koskevista kysymyksistä kannattaa olla yhteydessä maatalouden valvonnasta vastaaviin ympäristötarkastajiin. Lisätietoa saa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

Toimi näin

Jos varastoit aumassa kuivalantaa ja pakkaamattomia orgaanisia lannoitevalmisteita tai kuivalantaa poikkeustilanteessa, sinun pitää tehdä ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle 14 vuorokautta ennen varastoinnin aloittamista. Ympäristösuojeluviranomainen suorittaa tarvittaessa tarkastuksen.

Lannan ja organisten lannoitevalmisteiden vastaanottajana sinun pitää tehdä ilmoitus niiden varastoinnista. Jos olet toiminnanharjoittaja, jonka eläintilalla lanta syntyy, joudut tekemään ilmoituksen lannan varastoinnista poikkeustilanteessa ja kompostin jälkikypsytyksestä.

Tausta ja lainsäädäntö

Auma on peltoon kaivettu pitkulainen kuoppa, jossa on patteroituna eli sijoitettuna lantaa, muita orgaanisia lannoitteita tai jälkikypsytettävää kompostia odottamassa myöhempää levitystä pellolle. Aumasta pitää tehdä etukäteen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaisille.

Aumavarastointi on kiellettyä pohjavesialueella ja tulvalle alttiilla alueella. Auma on sijoitettava kantavalle peltoalueelle ja kaltevalla pellolla mahdollisimman ylös. Auman pitää sijaita vähintään 100 metrin päässä vesistöstä, valtaojasta tai talousvesikaivosta ja vähintään viiden metrin päässä ojasta.

Auman pohjalle on levitettävä 20 senttimetrin nestettä sitova kerros, ja auma on peitettävä tiiviillä peitteellä. Lumi pitää poistaa paikalta ennen auman kaivamista. Aumaan varastoitu aines on levitettävä viimeistään vuoden kuluttua. Samaan paikkaan saa sijoittaa uuden auman kahden välivuoden jälkeen.

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Palvelun toteuttaa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Tuusulan kunta

Muut vastuuorganisaatiot

Mäntsälän kunta, Järvenpään kaupunki, Nurmijärven kunta, Tuusulan kunta, Keravan kaupunki

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Tekstistä vastaa: Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Päivitetty: 6.6.2023