suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos

Asumisterveyteen liittyvä neuvonta ja terveyshaitan selvittäminen

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Saat neuvontaa asumisterveyteen liittyvien haittojen selvittämiseksi ja poistamiseksi terveystarkastajalta. Neuvontaa saat rivi-, kerros- ja omakotitaloihin omistus- tai vuokrasuhteesta riippumatta.

Jos terveyshaitan esiintyminen on mahdollinen eikä haitta tule poistetuksi ilman tarkastamista, asia laitetaan vireille kirjaamalla se ympäristötoimen tietojärjestelmään.

Ensisijaisesti haittojen selvittäminen ja poistaminen kuuluu asuntosi ja/tai kiinteistösi omistajalle. Asukkailla on velvollisuus tiedottaa havaitsemistaan vioista, vaurioista ja muista asumista haittaavista olosuhteista asunnon ja/tai kiinteistön omistajalle. Kerros- ja rivitaloissa käytännön asioista vastaa isännöitsijä.

Toimi näin

Ota yhteys terveystarkastajaan soittamalla tai sähköisellä tilauspalvelulla. Yhteydenoton jälkeen sinua haastatellaan ja tarvittaessa tehdään tarkastus.

Ennen tarkastuskäyntiä terveystarkastaja on yhteydessä asunnon omistajaan tai isännöitsijään, joille varataan mahdollisuus ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien vikojen tai vaurioiden poistamiseksi. Asunnon omistajalla ja isännöitsijällä on myös mahdollisuus osallistua asunnontarkastukseen.

Asunnontarkastuksessa sisäilman laatua ja rakenteiden kuntoa arvioidaan lähinnä aistinvaraisesti. Huomiota kiinnitetään erityisesti sisäilman laatuun, ilmanvaihdon riittävyyteen sekä rakenteissa näkyviin vaurioihin.

Tarkastuksesta laadittu tarkastuskertomus toimitetaan asukkaalle, asunnon omistajalle ja isännöitsijälle sekä mahdolliselle haitan aiheuttajalle.

On huomattava, että terveyshaitan poistamiseksi tehtävien toimenpiteiden valinta jää haitasta vastuussa olevan tehtäväksi. Kuitenkin toimenpiteiden tulee olla sellaisia, että terveyshaitta tulee poistetuksi.

Mikäli tarkastusta pyytää joku muu kuin asukas tai asunnon omistaja – eli tarkastus tehdään asukkaan tahdon vastaisesti – on tarkastusta pyydettävä kirjallisesti sähköisellä tilauspalvelulla. Asia tulee vireille vain, jos asunnosta on perusteltua syytä epäillä aiheutuvan asukkaalle tai naapureille vakavaa terveyshaittaa.

Asuntokauppoihin liittyvissä ongelmissa käänny kuluttajaneuvonnan puoleen.

Lisätietoja voit kysyä ympäristöterveydenhuollon puhelinneuvonnasta, asioimalla ympäristötalossa tai sähköpostitse osoitteesta ymparisto[at]ouka.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Ensimmäinen tarkastuskäynti on maksuton.

Katso maksut linkistä "Oulun seudun ympäristötoimen taksa ja maksut".

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Muut vastuuorganisaatiotOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Alue Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Päivitetty: 7.2.2022